LEVO DESNO SKUPAJ

Pri pripravništvu bi SD pomagal SDS?

Objavljeno 24. januar 2015 08.05 | Posodobljeno 23. januar 2015 20.33 | Piše: Jadran Vatovec

Če združita moči SDS in SD, ju bo Cerar najbrž moral upoštevati.

Predsednika SD in SDS mag. Dejan Židan in Janez Janša: bil bi že čas, da vlada in opozicija vsaj občasno tvorno sodelujeta. Foto: Uroš Hočevar

LJUBLJANA – Opozicijski SDS je v parlamentarno proceduro vnovič (že drugič, ja) vložil zakon o ukrepih na področju pripravništva. Pohvalno. Gre za nedvomno pomemben predlog zakona, katerega uveljavitev bi pri nas še kako prav prišla vsem mladim, ki so v mačehovski domovini diskriminirani, saj so že nekaj časa primorani pripravništvo opravljati povsem volontersko in, kar je še huje, celo volonterskega pripravništva (brez vsakršnega plačila ali skromne nagrade) najpogosteje nimajo kje opravljati. Predlagatelji poudarjajo, da bi sprejetje takšnega zakona »mladim omogočilo bistveno boljši položaj na trgu delovne sile od zdajšnjega«. In? Glede na to, da živimo v praviloma ideološko-politično na dva med seboj sprta tabora razdeljeni banana republiki, pardon, državi članici EU, je najbrž zanimivo že to, da je podmladek vladnega (Židanovega) SD tokrat izrecno napovedal podporo »Janševemu« predlogu zakona o ukrepih na področju pripravništva. »Čas je za ureditev tega področja in za to, da se zagotovi plačilo vsem pripravnikom,« se glasi sporočilo Mladega foruma SD, pod katero se je podpisala članica predsedstva MF SD za socialo in trajnostni razvoj Mojca Faganel.

»Vlada premierja dr. Mira Cerarja ter tudi ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, vplivna članica SD dr. Anja Kopač Mrak sta oba naša predloga odločno zavrnili samo zato, ker ju je pripravila opozicija. Menimo, da na tem področju res ne bi smelo biti prostora za tekmovanje v političnem prestižu, marveč bi moral prevladati skupni razmislek, da slovenska politika z združenimi močmi končno lahko naredi vsaj nekaj dobrega za mlade,« pravi 25-letni poslanec SDS Andrej Čuš, ki je od nedavnega tudi podpredsednik evropske zveze desnosredinskih političnih podmladkov (DEMYC), o tem, zakaj je tako zelo razočaran, da ministrica dr. Kopač Mrakova niti po dveh letih na področju pripravništva še ni ukrenila ničesar. »Cilj našega predloga je, jasno, tudi razbremenitev tistih delodajalcev, ki bi pripravnike tudi zaposlili.« Vi tisti delodajalci naj bi bili dve leti oproščeni plačevanja prispevkov.

Če bi uzakonili rešitve, ki jih predlaga SDS, bi hkrati za obdobje petih let »zagotovili transparentne stabilne srednjeročne ukrepe na področju izvajanja pripravništva v Republiki Sloveniji«. Kako stabilne? Pripravništva in zaposlovanje pripravnikov ne bili več odvisni »od dnevnopolitičnih vzgibov in parcialnih rešitev«. V predlogu zakona je tudi tako imenovana varovalka, po kateri bi bil že vsak volonterski pripravnik upravičen do denarnega nadomestila »najmanj v višini neto minimalne plače«. Sicer pa naj bi bilo po zagotovilih donedavnega državnega sekretarja ministrstva za delo, glavnega tajnika SD Dejana Levaniča, v proračunu že na voljo 24 milijonov evrov za plačilo pripravniškega dela. Ali to pomeni, da predlog zakona, ki ga je pripravil SDS, podpira tudi glavni tajnik SD?

Bo vlada slišala podmladek SD?

V Mladem forumu SD so prepričani, da je zakonski predlog SDS o ukrepih na področju pripravništva dober in nujno potreben (dober in nujno potreben!) za sistemsko ureditev pripravništev in odpravo volonterskih pripravništev v zasebnem in tudi javnem sektorju, ki kljub navodilom vlade o odpravi pogodb o volonterskem pripravništvu (to navodilo je bilo resda zavezujoče samo za ministrstva, vladne službe in subjekte javnega sektorja) še zdaleč niso izkoreninjena: »Že lani oktobra smo ministra za pravosodje mag. Gorana Klemenčiča z odprtim pismom pozvali, naj ministrstvo, ki ga on vodi, nemudoma umakne razpis za volonterska pripravništva, obvezna pred opravljanjem pravosodnega izpita. Vloženi zakonski predlog je skladen z ukrepi in cilji ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zato vlado in parlamentarne stranke pozivamo, da podprejo predlog zakona, če že ministrstva niso mogla upoštevati sklepov vlade glede priprave sistemskih ukrepov, za predlaganje katerih je rok potekel 15. januarja 2015.« 

Deli s prijatelji