POLICIJSKO PRIZNANJE

»Pri preračunavanju zneska globe je prišlo do napake«

Objavljeno 06. september 2011 15.00 | Posodobljeno 06. september 2011 15.00 | Piše: A. L.

Poudarjajo pa, da to ne pomeni, da kršitve ni bilo

Nenavadno računanje polovičk

LJUBLJANA – »V zvezi z vašim sporočilom smo ugotovili, da je pri preračunavanju zneska izrečene globe prišlo do napake.« Tako so nam odgovorili s policijske uprave Ljubljana na vprašanje, kako so prišli do zneska, ki je naveden na zapisniku. Ob tem poudarjajo, da napačno izračunani znesek ne pomeni, da kršitve ni bilo.

Če je napaka, zahtevajte sodno varstvo

Če kršitelj ugotovi, da je na odločbi oziroma plačilnemu nalogu napaka pri izračunu polovičnega zneska globe, lahko poda zahtevek za sodno varstvo (na policijsko postajo, kjer je bil plačilni nalog izdan), na podlagi katerega prekrškovni organ odločbo odpravi in izda novo, nam pojasnijo. Če tega kršitelj ne izkoristi, prekrškovni organ na podlagi zakona o prekrških sam poda predlog na sodišču za prekrške o odpravi oziroma za spremembo odločbe.

»Kršitelj, ki bi napačni znesek poravnal, lahko poda zahtevek za vračilo razlike preplačane globe (npr. na policijski postaji, ki je globo izrekla),« pojasnjujejo na PU Ljubljana.

Pravilo polovičk

Če kršitelj do pravnomočnosti odločbe globo poravna, zakon o prekršku v svojem 4. odstavku 57. člena dopušča možnost poravnave polovičnega zneska globe.

Deli s prijatelji