OBLETNICA

Pri ponesrečencu v pičlih štirih minutah

Objavljeno 04. marec 2017 17.55 | Posodobljeno 04. marec 2017 17.57 | Piše: Oste Bakal

Društvo Prva medicinska pomoč praznuje 10-letnico delovanja.

Reševalci PMP prihajajo iz rogaševske občine, zato dobro poznajo teren. Foto Oste Bakal

Občina Rogašovci s 3515 prebivalci na 40 kvadratnih kilometrih spada med manjše slovenske in srednje velike pomurske občine, hkrati pa je ena izmed najmanjših slovenskih občin, ki imajo uradno registrirano lastno Službo nujne medicinske pomoči (SNMP).

Pred natanko desetimi leti so namreč ustanovili Društvo prve medicinske pomoči (PMP), katerega predsednik je Damjan Slekovec. Člani (reševalci) do pacienta na območju celotne občine pridejo v slabih štirih minutah. Uradna SNMP namreč v ruralnem okolju potrebuje več časa za prihod na nujno intervencijo kot v mestu. Reševalci PMP Rogašovci, ki so izkušeni in usposobljeni zdravstveni reševalci ter drugi zdravstveni delavci, poškodovanim ali bolnikom lahko ponudijo primarno oskrbo do prihoda službe nujne medicinske pomoči – njenega dela torej ne nadomeščajo, temveč ga dopolnjujejo. Glavna naloga njihovega društva je po besedah Slekovca premostiti dostopni čas, ki med Mursko Soboto in občino Rogašovci v povprečju znaša 20 minut, oziroma ponuditi čimprejšnjo pa tudi kakovostno oskrbo oziroma pomoč.

Člani društva pomoč občanom zagotavljajo vse leto, 24 ur na dan. Kot nam je pojasnil Damjan Slekovec, PMP Rogašovci združuje 12 članov, organizacija pa temelji na prostovoljnem delu. Povprečno vsak član dežura trikrat na mesec oziroma 72 ur, kar pomeni 850 prostovoljnih ur na leto. Ker je občina majhna, imajo povprečno nekaj čez 20 intervencij na leto. Razpored seveda sproti prilagajajo službenim obveznostim in prostemu času posameznika. Odzovejo se sicer v primerih vseh nujnih stanj, kot so srčni zastoji, poškodbe, zastrupitve, prometne nesreče, težave z dihanjem ali bolečine v prsnem košu. Načeloma jih pokličejo iz reševalne službe v Murski Soboti, kjer hkrati aktivirajo tudi svoje reševalce.

Prekmurje je v Sloveniji edino s tovrstnim društvom, kar glede na odmaknjenost nekaterih krajev pri nas niti ne preseneča. Sogovornik dodaja, da se pri delu srečujejo tudi s težavami: finančnih sredstev seveda nikoli ni dovolj, a daleč največja težava za njih je pridobivanje prostovoljcev, saj med ljudmi danes ni pretiranega zanimanja za brezplačno delo.

»V ta projekt si želimo nekoč pritegniti prostovoljce iz gasilskih vrst, civilne zaščite ter druge občane, kakor je to organizirano ponekod v tujini. Z njim si želimo okrepiti laično pomoč ter se v verigi preživetja vriniti med laično in profesionalno pomoč,« pojasnjuje Slekovec, ki nam tudi pove, da so hvaležni občini Rogašovci in županu Edvardu Mihaliču, ki jih podpira že od začetka. Prav občina je kupila tudi reševalno vozilo, financira pa tudi delovanje društva, koliko pač lahko.

 

Deli s prijatelji