IZBRUH OŠPIC

Pri petih sum potrjen, nevarno bolezen k nam prinesli iz tujine

Objavljeno 27. november 2014 23.26 | Posodobljeno 27. november 2014 23.26 | Piše: STA, A. K.

Domneva se, da so se vsi okužili na nedavni mednarodni razstavi psov v Šempetru pri Gorici.

Zdravniki počasi podpisujejo soglasja za delo prek polnega delovnega časa.

NOVA GORICA – Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je razglasil izbruh ošpic v Sloveniji. Do zdaj so bili obveščeni o 11 bolnikih, pri katerih je bil postavljen sum na ošpice. Pri petih od teh so ošpice že laboratorijsko potrjene. Domneva se, da so se vsi okužili na nedavni mednarodni razstavi psov v Šempetru pri Gorici.

Kot so na NIJZ zapisali v sporočilu, je vsem osebam, pri katerih so ugotovili ošpice ali pa je bil postavljen sum na ošpice, skupno le to, da so obiskale mednarodno razstavo psov, ki je v Šempetru potekala 8. in 9. novembra, na njej pa so sodelovali lastniki psov iz 27 držav.

Bolezen prinesli iz tujine

»Glede na to, da pri nas virus ošpic že dlje časa ne kroži, predvidevamo, da je bila okužba vnesena iz tujine,« so zapisali na inštitutu. V okviru epidemiološke preiskave sicer še vedno poteka iskanje in zaščita kontaktov, se pravi oseb, ki so bile v tesnem stiku z obolelimi. To so družinski člani, sodelavci in zdravstveni delavci.

Ošpice so zelo nalezljiva otroška bolezen, ki jo povzroča virus ošpic. Virus je patogen za človeka, okužijo se lahko tudi opice. Bolezen se prenaša z drobnimi kapljicami, neposredno ali posredno. Osebe z akutno okužbo brez znakov bolezni so malo kužne oziroma sploh niso. Bolnik je kužen nekaj dni pred pojavom izpuščajev ter še šest dni po izbruhu bolezni. Virus vstopi v telo skozi sluznico nosno-žrelnega prostora in verjetno tudi skozi očesno veznico prek okuženih rok, pojasnjujejo na inštitutu.

Dodali so, da imajo največje tveganje za okužbo z virusom ošpic osebe, ki so bile v stiku z bolnikom v času štirih dni pred pojavom izpuščaja in štiri dni po pojavu ter proti ošpicam niso zaščitene, se pravi niso bile celjene ali pa so bile cepljene nepopolno, ošpic niso prebolele in so rojene po letu 1960. Te osebe morajo biti cepljene proti ošpicam čim prej, da se okužba prepreči, opozarjajo na NIJZ.

Simptomi

Ošpice so akutna, zelo nalezljiva virusna bolezen, za katero so značilni vročina, kašelj, nahod, vnetje veznic in značilen izpuščaj. Ta se pojavi od tretjega do sedmega dneva bolezni najprej na obrazu, nato se razširi po telesu in traja od štiri do sedem dni. Zapleti pri bolezni lahko zajemajo vnetje srednjega ušesa, pljučnico, drisko in vnetje možganskega tkiva. Smrtni izid bolezni je relativno redek. Inkubacijska doba pri ošpicah znaša okoli deset dni.

Deli s prijatelji