JAVNI SEKTOR

Pri normativih brez napredka, stavka zagotovo bo

Objavljeno 17. april 2012 20.23 | Posodobljeno 17. april 2012 20.25 | Piše: M. U., STA

Na prvih pogajanjih sindikatov in vlade o normativih izmenjava pogledov, kako naprej.

Stavka v sredo zagotovo bo (foto: Tomi Lombar).

LJUBLJANA – Na pogajanjih danes oblikovane podskupine za pogajanja med vlado in sindikati javnega sektorja glede standardov in normativov na področju izobraževanja po besedah vodje koordinacije stavkovnih odborov sindikatov Branimirja Štruklja ni bilo konkretnega napredka, so pa »do neke mere« izmenjali poglede na to, kako bi bilo mogoče narediti korak naprej.

Štrukelj je povedal, da je trajalo skoraj tri tedne za začetek pogajanj v zvezi z normativi v šolstvu, ki so po njegovih ocenah izjemno zahtevni. »Tri četrtine vseh prihrankov v proračunu je pri šolstvu, znanosti in kulturi, kar se mi zdi skrajno problematično in v primerjavi z drugimi razvitimi državami v Evropi nenavadno,« je dejal. Ravno zato, ker so ta vprašanja šele zdaj »resno odprli«, pa na današnjih pogajanjih podskupine ni prišlo do konkretnejšega napredka. Kot je izpostavil Štrukelj, sta ob tem tudi obe pogajalski strani opozorili, da pogajanja v zvezi z normativi »niso in ne morejo« biti ločena od pogajanj o plačah in od pogajanj glede socialnih vprašanj.

Sindikati v rokah nimajo nič, stavka v sredo bo

Po koncu pogajanj prve podskupine se sestaja še podskupina, oblikovana za pogajanja o plačah in drugih prejemkih javnih uslužbencev. Pred začetkom teh pogajanj je Štrukelj pojasnil, da se ta hip še ne ve pravzaprav, kateri predlogi bodo izhodišče za pogajanja. Ali bodo nadaljevali tam, kjer so se končala pogajanja »v mirnodobskem času« pred četrtkovo sejo vlade, ali pa bo predmet pogovorov tisto, kar je vlada »zapisala v zakon in napovedala, da bo znižala«, je dejal Štrukelj.

»Stavka zagotovo bo, kajti mi nimamo v rokah ničesar,« je še povedal Štrukelj. Dodal je, da so soočeni z »brutalnimi znižanji in zaostritvami« normativov, predlogi za znižanje plač in vseh nadomestil, hkrati pa jim grozi tudi, da bo »kakšnih 2000 do 2500 ljudi« ostalo na cesti.

V zvezi s tem, kako bodo v sredo potekali protestni shodi na Ptuju, kjer se bo na obisku mudila tudi vlada, je Štrukelj pojasnil, da še ne ve, ali so dobili dovoljenje za proteste. »Vem pa, da vlada dela vse, kar je v njeni moči, da bi pokazala, da se na Ptuju nič posebnega ne dogaja in pritiska na to, da učiteljstvo, uradništvo in zaposleni v zdravstvu ne bi preočitno pokazali, da so nezadovoljni z njihovimi predlogi,« je bil jasen.

Tretja podskupina, ki se bo pogajala o socialnih vprašanjih, naj bi se sestala v prihodnjih dneh, predvidoma bodo o teh vprašanjih govorili v petek na seji ekonomsko-socialnega sveta.
 

Deli s prijatelji