KOALICIJA

Pri Ljudmili Novak nočejo biti »tretja izbira«

Objavljeno 13. avgust 2014 17.27 | Posodobljeno 13. avgust 2014 18.37 | Piše: STA, T. L.

V NSi z drugim osnutkom koalicijskega sporazuma niso zadovoljni, zvečer odločitev o nadaljevanju koalicijskih pogajanj.

Matej Tonin.

LJUBLJANA – Vodja poslancev NSi Matej Tonin z drugim osnutkom koalicijskega sporazuma ni zadovoljen, saj je po njegovih ocenah napisan na deklarativni ravni, NSi pa da je za stranko SMC šele »tretja izbira«. Vsaj pri zdravstveni reformi so si povsem narazen. A bo izvršilni odbor NSi zvečer ocenil, ali je vredno pogajanja nadaljevati ali ne.

Kot je po današnjem srečanju pri predsedniku republike Borutu Pahorju novinarjem povedal Tonin, se strinjajo pri pokojninski reformi in reformi trga dela, popolnoma vsaksebi so pri zdravstveni reformi, delno pa so usklajeni pri davčni in sodni reformi.

Vsak po svoje ...

Konceptualna težava je, da si nekateri predstavljajo koalicijsko pogodbo na zelo deklarativen način, medtem ko bi NSi želel konkreten zapis ukrepov, je povedal Tonin. Po njegovih besedah si ta sporazum lahko on in predsedujoči SD Dejan Židan tolmačita različno. »Jaz lahko trdim, da je socialna kapica navedena, Židan lahko trdi, da ni,« je pojasnil Tonin. Če koalicijska pogodba ni jasno zapisana, pa je po njegovem mnenju »konflikt vgrajen že v sam start koalicije«.

... Erjavec pa je dobil vse

Tudi sam Tonin priznava, da se SMC trudi, da bi se NSi pri nekaterih zadevah vsaj približal, vendar ob tem opozarja, da je SMC različno »rangiral« potencialne partnerje. V celoti so upoštevane zahteve Desusa, večinsko pa predlogi SD, »NSi pa so dali na razpolago tisto, kar je bilo v okviru zahtev drugih partnerjev možno«, je pojasnil Tonin in dodal, da ga to moti.

Ko bo šel predsednik SMC Miro Cerar prvič v Bruselj, bo namreč ugotovil, da bo treba program NSi izvajati in je »le vprašanje časa, kako hitro bo do tega prišlo«. Zato so v NSi pričakovali, da se bo Cerar v večji meri nagnil na njihovo stran.

Če bi se odločili za nadaljevanje koalicijskih pogajanj, bo treba koalicijsko pogodbo po Toninovem mnenju konkretizirati vsaj toliko, da ne bo možno različno interpretirati posameznih določil. NSi bo predlagal tudi kompromise, a znotraj svojih konceptualnih rešitev.

Novi osnutek sporazuma sicer ne omenja več delne socialne kapice, temveč ukinitev zgornjega razreda dohodninske lestvice s 50-odstotno davčno stopnjo in proučitev možnosti za preoblikovanje dohodninske lestvice za razbremenitve plač visokokvalificirane delovne sile. Navedene so uvedba zelene proračunske in davčne reforme, priprava pokojninske in zdravstvene reforme ter uvedba nepremičninskega davka in davčnih blagajn. Predvidena je ustanovitev vladne projektne pisarne, ki ne bo urad, namenjena pa bo upravljanju medresorskih projektov.

O podpori Cerarju bo odločitev padla zvečer

Na posvetovanju pri predsedniku republike je Tonin povedal, da si zmagovalec volitev po njihovem mnenju zasluži prvi poskus za sestavo vlade. Ali bo NSi najverjetnejšemu kandidatu za mandatarja Miru Cerarju izrekel podporo, bodo spregovorili danes na izvršilnem odboru stranke.

Po Toninovih besedah so različni mnenja glede tega, ali podpora mandatarju na glasovanju v državnem zboru pomeni tudi podporo politiki vlade, ki bi jo ta mandatar sestavil. Nekateri menijo, da mandatar, kljub temu da je zmagovalec volitev, zaradi programskih neskladij podpore ne dobi. On je bolj na strani tistih, ki pravijo, da podporo vladni usmeritvi pokažeš z glasovanjem o vladi, ne pa tudi o mandatarju.

Pri Bratuškovi za ne glede na vse

Predsednica ZaAB Alenka Bratušek je na današnjem posvetovanju pri predsedniku republike ponovila stališče stranke, da predsednika SMC Cerarja podprejo na glasovanju za mandatarja. To bodo storili ne glede na to, ali bodo v vladi ali ne. Ugotavljajo, da je v osnutku koalicijskega sporazuma upoštevana večina njihovih pripomb.

Za podporo Cerarju, ki ga bo Pahor v naslednjih dneh predvidoma predlagal za mandatarja, so se v ZaAB odločili zaradi rezultata, ki ga je SMC dosegel na volitvah in zato, ker so prepričani, da Slovenija čim prej potrebuje čim trdnejšo vlado. Bratuškova je tudi ponovila, da so v pogajanjih s SMC ugotovili, da sta programa obeh strank zelo kompatibilna.

Pri mladih bi še dopolnila

SMC je partnerjem v koalicijskih usklajevanjih v torek zvečer poslal novi osnutek koalicijskega sporazuma. Kot pravi Bratuškova, je SMC upošteval predvsem njihove pripombe na področju gospodarstva. Glede mladih bi si želeli osnutek še nekoliko dopolniti. Pri predlaganem uradu za medgeneracijsko solidarnost so jim sicer šli naproti, je dejala Bratuškova, vendar se boji, da bi se mladi v tem uradu preveč izgubili, zato bi si tukaj želeli še nekaj izboljšav. Iz osnutka pa je v celoti izpadel delček, povezan z enakimi možnostmi žensk in moških ter enakimi možnostmi istospolnih, je še dodala.

Glede fiskalnega okvira Bratuškova ocenjuje, da sicer sledi zavezam, ki smo jih dali Bruslju, a je še vedno premalo konkreten. Zato jo skrbi, da se vse, kar je zapisano, ne bo dalo izvesti. Na tem področju želijo še več pogovorov, da se ne bo novembra, ko se bo sestavljal proračun, ugotovilo, da se tisto, kar je zapisano v koalicijskem sporazumu, ne da realizirati. Poudarila je še, da naslednjo vlado čakajo težke odločitve, zato bi bila dobra čim širša koalicija in čim širša podpora v DZ.

Predstavnika narodnih skupnosti še zadržana

Poslanca narodnih skupnosti sta glede podpore predsedniku SMC Miru Cerarju, če bo ta predlagan za mandatarja, še zadržana. Pričakujeta namreč njegov odgovor na vprašanje, ali se bo vlada spopadla z urejanjem uveljavljanja pravic obeh manjšin v upravnih postopkih in sodstvu, je danes povedal poslanec italijanske narodne skupnosti Roberto Battelli. Battelli in predstavnik madžarske narodne skupnosti Laszlo Göncz sta s sestankom pri predsedniku republike Borutu Pahorju zaključila krog posvetovanj o mandatarju. Pahor naj bi Cerarja za mandatarja predvidoma predlagal v začetku prihodnjega tedna.

Deli s prijatelji