NAPLAVINE

Pri Izoli pustili na kopališču mrtvo želvo

Objavljeno 09. avgust 2015 19.45 | Posodobljeno 09. avgust 2015 19.45 | Piše: T. L.

V bližini izolskega pasjega kopališča je naplavilo poginulega delfina, dan kasneje pa je med kopališčema Delfin in Simonov zaliv na obalo prineslo še poginulo morsko želvo.

Fotografija je simbolična.

IZOLA – Kopalci, ki so nekaj ohladitve pred dnevi poiskali v slovenskem morju, so bili priče redkim trenutkom na naši obali. V dveh dneh je morje naplavilo kar dva velika morska kadavra. Potem ko je v soboto, 11. julija, morje v bližini izolskega pasjega kopališča naplavilo poginulega delfina, je v nedeljo, 12. julija, med kopališčema Delfin in Simonov zaliv na obalo prineslo še poginulo morsko želvo, poročajo Primorske novice.

Delfin je bil še mladič, medtem ko je bila želva odrasla in že v letih. Nekateri menijo, da jo je lahko poškodoval voznik morskega skuterja ali plovila, saj je v zadnjih letih na morju vse večja gneča. Pravi vzrok za njen pogin pa bo očitno ostal neznan. Obdukcije želve namreč ni bilo, saj zanjo nihče ni bil pripravljen plačati, kar so za časnik potrdili na veterinarskem inštitutu. Želvo je v Ljubljano odpeljal novogoriški higienik, od tam pa so jo poslali v zbiralnico podjetja Koto na uničenje. 

Sicer pa je želvo eden od kopalcev potisnil na obalo, za dvig pa sta bila potrebna dva. Zanimivo je, da je ob robu kopališča čakala na higienika, ki je prišel šele v ponedeljek zjutraj.

Zgodba delfina pa bo malce drugačna. Njegovo obdukcijo je naročilo društvo Morigenos, ki ima sedež v Piranu in se ukvarja z morskimi sesalci. Čeprav razrez živali ni drag (za odraslo želvo stane približno 80 evrov), pa z bakteriološkimi in drugimi dodatnimi analizami nanese precej denarja. Vzrok za pogin delfina bo znan najkasneje v enem mesecu.

Deli s prijatelji