POL MILIJONA EVROV

Pri gradnji TEŠ 6 svetuje liechtensteinski nabiralnik

Objavljeno 18. oktober 2012 14.28 | Posodobljeno 18. oktober 2012 13.49 | Piše: A. L.

Nadzorniki od direktorja podjetja HSE Invest Mirana Žgajnerja zahtevajo, da predloži poročilo s poslovanju s podjetjem Daltar.

Protikorupcijska komisija bo ugotovitve glede projekta Teš 6 javnosti predstavila prihodnji teden.

ŠOŠTANJ – Dve neznani podjetji sta za svetovanje in nadzor gradnje 1,3 milijarde velikega projekta šestega bloka TEŠ prejeli že več kot pol milijona evrov, poročajo Finance. Gre za podjetji Daltar in Tarda, katerih lastniška veriga se konča v Liechensteinu.

Imajo odlične povezave

In po kakšnem ključu podeljuje posle HSE Invest, glavna inženirska družba pri projektu TEŠ 6? Direktor Miran Žgajner pravi, da štejejo predvsem reference. Ker nobeno od podjetij nima spletnih strani, s katerih bi bile te razvidne, so zanje zaprosili omenjenega direktorja. Ta jih ni poslal, je pa dejal, da jih lahko pregledajo, če pridejo v podjetje. Daltar naj bi imel po njegovih besedah odlične poslovne povezave in informacije s področja energetike v BiH. 

Sicer pa so nadzorniki od Žgajnerja zahtevali, da jim mora do konca naslednjega tedna predložiti poročilo o poslovanju s podjetjem Daltar.

Brat v HSE Investu

Zanimivo pa je tudi dejstvo, da je direktor Tarde in hkrati tudi Daltarja Nihad Bešić. Ta je podjetje Tarda kupil od brata Kasima Bešića, ki se je lani zaposlil v HSE Investu. Kasim je za Finance pojasnil, da ob sklenitvi pogodbe med HSE Investom in Tardo še ni bil zaposlen pri HSE Investu. V zadnjem pa je zaposlena tudi Elvira Bešić, a Nihad pojasnjuje, da sta se ločila že leta 2006 in poslovno ne sodelujeta.

Deli s prijatelji