JASNO IN GLASNO

Pri denarju se ljubezen konča: večina pravi, da naj država denar izterja

Objavljeno 02. februar 2015 09.26 | Posodobljeno 02. februar 2015 09.12 | Piše: A. L.

Večina Slovencev o Grčiji: vrnejo naj dolgove, država naj denar izterja, slaba petina pa bi privolila v delni odpis dolga.

LJUBLJANA – Ali bo uspelo Grčiji vrniti vse dolgove? To so vprašali v anketi Dela in prišli do ugotovitve, da večina, kar 82 odstotkov vprašanih, meni, da ne. Le vsak deseti je prepričan, da bodo, medtem ko se jih osem odstotkov ni moglo ali znalo opredeliti. Pa bi jim odpisali dolgove ali vsaj del teh? 55 odstotkov jih pravi, naj vrnejo vse. Tretjina jih meni, da se jim lahko odpiše del ali malenkost dolga, medtem ko bi šest odstotkov vprašanih dolg odpustilo v celoti. Glede na odgovore na prejšnje vprašanje, so jih povprašali še, kako naj država ravna. Skoraj dve tretjini vprašanih meni, da bi morala Slovenija izterjati svoj denar, slaba petina pa bi privolila v delni odpis dolga, da bi Grčija hitreje izstopila iz dolžniškega kroga.

47 odstotkov anketirancev meni, da bi se Siriza (ali njej sorodna stranka) lahko zaradi varčevalnih ukrepov zgodila tudi v drugih evropskih državah. Da bi se lahko zgodila v Sloveniji, jih meni le tretjina. Pri križanju sociodemografskih podatkov ankete statistično značilno izstopajo podporniki Združene levice, ki v primerjavi z drugimi podporniki strank nadpovprečno verjamejo, da lahko na prihodnjih volitvah zmaga njihova stranka.

Kako anketirani ocenjujejo stranko Siriza, kako jo dojemajo v političnem smislu? Polovica jih je odgovorila, da jo premalo poznajo. 22 odstotkov jih je stranko označilo za takšno z radikalno levimi stališči, slaba petina za stranko z zmernimi levimi stališči, pet odstotkov za sredinsko stranko, štirje odstotki pa menijo, da je stranka z zmernimi desnimi stališči.

Deli s prijatelji