CENA DA TE KAP

Pri Debitelu prenos podatkov v Sloveniji dražji, kot če gostuješ v EU

Objavljeno 15. oktober 2013 13.00 | Posodobljeno 15. oktober 2013 13.00 | Piše: A. L.

Bralec je zgrožen ugotovil, da so mu v paketu Duet Pop zaračunali 0,60 evra za preneseni megabajt, kar je pet centov več, kot če bi bralec z istim paketom gostoval v eni od držav EU in prenesel isto količino podatkov.

Bralec je nad računom presenečen, saj da se z Debitelom niso tako dogovorili. Na Debitelu pa pravijo drugače.

LJUBLJANA – V redakcijo smo dobili zgodbo bralca Igorja, ki se je odločil, da bo pri ponudniku Debitel poleg storitev mobilne telefonije preizkusil še storitev prenosa podatkov DataDostop. Na voljo naj bi dobil 100 MB (ničesar ni podpisal), ki pa jih, kot pravi on, sploh ni porabil v celoti. A presenetila ga je šele položnica: Debitel mu je, tako zagotavlja bralec, zaračunal porabo 184 enot, samo za prenos podatkov pa so mu na koncu zaračunali 50,53 evra (iz položnice je razvidno, da so mu dali nekakšen popust). Bralca je zmotilo, da ponudnik na spletni strani navaja, da se prenos podatkov nad zakupljeno količino v paketu DataDostop ne zaračuna, temveč se le upočasni prenos podatkov na do 64 kb/s, zato meni, da mu tega sploh ne bi smeli zaračunati.

image
Če pogledamo po ceniku za paket DataDostop, bi si bralec lahko s takšnim zneskom zakupil kar dva ogromna paketa (15 GB in 30 GB), pa bi ga to stalo še vedno manj kot v njegovem primeru in v njegovem paketu.

Na Debitelu so pojasnili, da ima naročnik pri njih sklenjeno naročniško razmerje za paket Duet Pop, ki je brez naročnine in pri katerem se opravljene storitve zaračunavajo posamezno. »Cena prenesenega 1 MB podatkov na tem paketu je 0,60 evra, tako da je bil prenos podatkov zaračunan po tem ceniku (glej spodaj), ki je objavljen tudi na naši spletni strani,« so pojasnili, kako so prišli do zneska na položnici. 

image
Prenos podatkov v paketu Duet Pop stane 0,60 evra za megabajt. A naročnik ima možnost zakupa podatkov, pravijo na Debitelu.

Želel za test, a ni samo testiral

V nadaljevanju so pojasnili celotno zgodbo, in sicer da so naročniku glede na njegovo prošnjo za test omrežja na izbrani lokaciji to tudi omogočili in mu ponudili zakup 100 MB prenosa podatkov oziroma brezplačno spremembo njegovega paketa v paket DataDostop. Ob tem pa so poudarili: »Vendar mora naročnik s svojim podpisom na za to predpisanem obrazcu potrditi spremembo naročniškega paketa. Naročnik se za spremembo paketa ni odločil. Strinjal se je z vklopom dodatne storitve na obstoječem naročniškem paketu – ker naj bi to storitev uporabil zgolj z namenom testiranja hitrosti. Ker je za test hitrosti interneta potrebno prenesti relativno malo podatkov (speed test porabi v enkratni seji nekje do 7 MB prenosa podatkov), smo bili prepričani, da bo naročnik vklopljeno storitev tudi uporabil za dejanski test hitrosti interneta na določeni lokaciji in ne za uporabo mobilnega interneta skozi celotno mesečno obdobje za lastne potrebe.«

Na Debitelu so še razložili, da imajo tudi naročniki paketa Duet Pop, ki ga ima naš bralec, možnost zakupa prenosa podatkov:

image

»Cena za prenos podatkov velja v domačem omrežju. Cena prenosa podatkov nad zakupljeno količino je 0,60 evra za 1024 kB. Obračunski interval za prenos podatkov v domačem omrežju je 10 kB,« je še zapisano pod tabelo na spletni strani Debitela.

Zakaj tako drag prenos podatkov?

Bralec ob vsej tej kalvariji opozarja prav na drag prenos podatkov. Če bi namreč gostoval v kateri od držav EU, bi ga to stalo manj manj. Cena je namreč regulirana (določena je najvišja možna) in znaša največ 0,549 evra za vsak prenesen megabajt. Na bralčev očitek so iz Debitela odgovorili, da je »0,60 evra za MB cena brez vnaprejšnjega zakupa količin prenesenih podatkov. Naši novejši naročniški paketi imajo možnost zakupa želene količine prenosa podatkov po precej ugodnejši ceni. Naročniški paket Duet Pop je paket, ki ga uporabljajo predvsem tisti uporabniki, ki za storitve plačujejo po porabljeni količini.«

Imate tudi vi zgodbo, ki bi nam jo radi sporočili? Pišite nam.

Deli s prijatelji