TEKMOVANJE

Pri Belici veliko izvirnosti med lonci

Objavljeno 09. april 2015 16.08 | Posodobljeno 09. april 2015 16.08 | Piše: I. U.

Tekmovanja v Medani so se udeležili mladi kuharji severnoprimorskih šol.

Šimilj bend iz Dornberka Foto: Iztok Umer

MEDANA – Šimilj bend, kot so si nadeli ime Manuel Bric, Matija Berce, Gašper Harej in Rene Besednjak, sedmošolci OŠ Dornberk, je na regijskem tekmovanju osnovnošolcev v pripravi jedi Kuhnapato na domačiji Belica zakoncev Meri in Zlatka Mavriča v Medani v Goriških brdih pokazal največ znanja v poznavanju tradicionalne kuhinje na goriškem območju. Po odprtosti, drznosti in zgovornosti bi lahko bend brez najmanjše zadrege spremenili v bando, saj niti komisija fantom ni mogla do živega. Vse pohvale so si zaslužile tudi Meta Velikonja, Maja Kobal in Nika Curk iz skupine Šturski gurmani, OŠ Šturje iz Ajdovščine, ki so zaradi bolezni in odsotnosti edinega kuharja Svita Štrancarja v okrnjeni zasedbi poprijele za delo in si skupaj s Šimilj bendom prislužile nastop v letošnjem velikem finalu tekmovanja osnovnošolskih kuharjev, ki bo 17. aprila na Dvoru Jezeršek.

Izvirnost in pestrost pripravljenih jedi

Za omenjenima skupinama pri pripravi lokalnih jedi niso zaostajali niti skupine Briška mularija, Briški sončki, Graparski mwočniki, Soški kuharji in Lešandrinkeč. Izvedeli smo tudi za nova, bolje rečeno že pozabljena imena, kot na primer toč furbo, budla, tičkova verzota, šimilj, markantela, pakuhanca, pa da se izjemno sladki marmeladi z ajdovskega konca pravi budane, z njo pa so zasloveli trojanski krofi.

Anka Peljhan, ki drži v rokah vse niti tekmovanja mladih slovenskih kuharjev, je tudi tokrat pohvalila izvirnost in pestrost pripravljenih jedi in tekmovalcem zaželela še dolgo sukanje okoli loncev in jim položila na srce, naj poskrbijo tudi za promocijo tradicionalnih lokalnih jedi. »Lepo vas je gledati, poslušati in pokušati vaše jedi. Hvala tudi vašim mentorjem. Kuhajte naprej in nabirajte kilometrino,« je Peljhanova nagovorila tekmovalce s severnoprimorskega območja pri Belici v Goriških brdih.

Deli s prijatelji