NAGRADNA IGRA

Pri 84 dobila hektoliter, želi si še avto

Objavljeno 26. julij 2015 16.57 | Posodobljeno 26. julij 2015 16.57 | Piše: S. F.

V vasi Studeno, kjer živi Dragica Milavec, nimajo ne trgovine ne gostilne.

»Hektoliter je ena najbolj praktičnih in uporabnih nagrad,« pravi Dragica Milavec. Foto: Simona Fajfar

STUDENO – Čeprav se nagradna igra Hektoliter pijače na dan! še ni iztekla, je Dragica Milavec iz vasi Studeno pri Postojni verjetno najstarejša letošnja dobitnica te nagrade. Toda svojih 84 let v resnici ne kaže. Vitalnost ohranja z opravili v gospodinjstvu in si vsak dan skuha kosilo, rada pa dela na vrtu, njivi in v sadovnjaku. Vse to – če odštejemo težja dela – opravi sama. Klic iz redakcije, da jo je žreb izbral, je bil zanjo res veliko in lepo presenečenje ali, kot pravi Dragica: »Presenečenje do sto!« Vsako jutro redno prebere Slovenske novice in jih popoldne da sinu, da je bralcev najbolj branega dnevnika še več. »Še danes zjutraj sem poslala en kupon za hektoliter,« je razložila gospa, ki redno sodeluje v nagradnih igrah. Toda v primerjavi z dozdajšnjimi nepraktičnimi je hektoliter, je ugotovila, najbolj uporabna in koristna nagrada.

Hektolitra osvežilnih pijač oziroma 108 litrov brezalkoholnih Daninih pijač ne bo popila sama. Ima dva sina, pet vnukov in enega pravnuka. »Predvidevam, da se bo obisk pri meni zdaj povečal,« je bila zabavna gospa, ki se sicer ne pritožuje nad mladimi, saj ji takrat, ko jih potrebuje, priskočijo na pomoč. A je realna: »Od otrok ne moreš veliko zahtevati, ker imajo svoje družine in obveznosti.« Vas Studeno, ki ima več kot sto hiš, čez dan sameva, saj se mladi zjutraj odpeljejo na vse strani v službo: v Ljubljano, Postojno, Sežano, tudi Koper.

V vasi nimajo trgovine in ne gostilne, zato so starejši odvisni od pomoči mlajših, je razložila Dragica. Njeni potomci, ki živijo v njeni bližini, jo odpeljejo v trgovino ali pa pripeljejo stvari, ki jim jih naroči. Pravzaprav ima šest vasi, ki spadajo pod pojem Pogurje, eno samo trgovino. »Zato pa bi bilo odlično, če bi imela avto,« je odločena Dragica, ki bi takoj odšla delat tudi vozniški izpit. Problem pa bi bil drugje, je dodala: »Vem, da me potem sploh ne bi dobili doma!«

Deli s prijatelji