SLAVLJENKA

Pri 107 letih poje, vinu se ne odpove

Objavljeno 25. oktober 2016 00.13 | Posodobljeno 25. oktober 2016 00.15 | Piše: Jože Žerdin

Matilda Tilika Serec iz Satahovcev je dobrega zdravja in tudi spomin ji še služi.

Matilda Serec iz Satahovcev je najstarejša Pomurka s 107 leti. Foto: Jože Žerdin

MURSKA SOBOTA – V Mestni občini Murska Sobota, v katero spada Društvo upokojencev Krog-Satahovci, so ponosni na najstarejšo občanko in častno članico upokojenskega društva Matildo Serec, po domače Tiliko, ki je v petek v Krogu na upokojenskem srečanju praznovala 107. rojstni dan. Matilda je rojena 22. oktobra 1909 v Kraščih na Goričkem. Ponosna je, da je kljub trdemu kmečkemu delu učakala tako visoko starost: »Vsem ta sreča ni dana,« pripomni Tilika. Njen recept za dolgo življenje je živeti umirjeno, brez jeze in stresa, uživati pristno domačo hrano, biti veliko na svežem zraku, se veliko gibati, biti dobre volje in vsakemu nameniti prijazno besedo.

Jubilantka je marsikaj doživela: od sprememb držav, voditeljev, valut do političnih režimov. Ponosna je, da je v druščini stoletnikov, pri čemer se je pošalila: »Lahko bi ustanovili klub stoletnikov, kajti veliko jih živi v Sloveniji.« Odraščala je v kmečki družini, saj je še kot mlado dekle spoznala trdo kmečko delo na zemlji, nekaj časa je sicer hodila na sezonsko delo v Avstrijo. Že vrsto let je vdova, z možem Jožefom sta imela majhno kmetijo in obdelovala polja, redila živino. Ko je bila mlajša, je veliko hodila pomagat kmetom po vasi Satahovci, predvsem za preživetje družine. Ob reki Muri pa je svojčas nabirala razna zelišča, bezeg in različno cvetje. Šivala je vreče za moko, saj so domače pšenično zrnje vozili mlet v bližnji mlin.

Vse življenje je bila vpeta v delo, ki jo je tudi krepilo: »Ob vsakem svojem praznovanju se sprašujem, kaj bo z mano na stara leta,« hudomušno navrže Tilika. Na jesen življenja ji stoji ob strani hčerka Irena, s katero se velikokrat odpeljeta na različne prireditve, na proščenja, skoraj vsako nedeljo pa sta pri maši v župnijski cerkvi v Murski Soboti. Slavljenka Matilda je vsakemu, ki ji je prišel voščit za 107. rojstni dan, namenila lepo besedo, kajti ima še bister spomin. Vsak dan po kosilu spije kozarec belega ali rdečega vina, tudi pri hrani ni izbirčna, kajti zaveda se, da je treba veliko žuljev, da pride hrana z njive na krožnik. V družini Serec v Satahovcih pod isto streho v slogi, spoštovanju in razumevanju živijo tri generacije, k temu pa največ prispeva Matilda, ki tudi rada poje.

Njej v čast je društvo upokojencev v Krogu pripravilo sprejem. Zaigrali so ljudski godci iz Černelavcev, zbrane je v imenu Društva upokojencev Krog-Satahovci pozdravil predsednik Branko Gomboši. Zdravja in veliko srečnih in zdravih let je jubilantki v imenu Mestne občine Murska Sobota izrekel župan Aleksander Jevšek.

Leto 2016 se počasi bliža koncu, Matildine želje so bolj skromne, takšne, kot je ona sama: da bi bila zdrava in s svojo vedrino, lepo besedo in spoštovanjem osrečevala najdražje in vse, ki jo imajo radi.

 

Deli s prijatelji