NA KOŽO

Prevrat po hokejsko

Objavljeno 23. junij 2015 00.35 | Posodobljeno 23. junij 2015 00.36 | Piše: Rok Tamše
Ključne besede: komentar

Kdo, kako in zakaj hoče vladati slovenskemu hokeju?

Rok Tamše. Foto: S.N.

Že mesece se slovenska hokejska opozicija v globoki senci pripravlja, da bi zrušila zdajšnje vodstvo Hokejske zveze Slovenije (HZS). V zadnjih tednih pred skupščino HZS, ki bo 30. junija, so nezadovoljneži, ki bi radi odstavili predsednika HZS Matjaža Rakovca in sodelavce, okrepili komunikacijo, lobiranje, obljube in vse drugo, kar spada v proces prevzemanja oblasti. Zanimivo je, da opozicije hokejski oblasti ne predstavlja nihče iz vodilnih hokejskih klubov na Slovenskem, interesi se skrivajo pri posameznikih iz manjših sredin.

Težko je verjeti, da prihaja domnevni kandidat za novega predsednika HZS Mitja Terče s pristnimi športnimi nameni na sceno, ki je sploh ne pozna, saj ga na njej nismo zaznali niti v marginalni vlogi. Pri tem ne upoštevamo, da je podjetje Elektro Celje Energija, kjer je direktor, eden izmed številnih manjših pokroviteljev Ženskega košarkarskega kluba Athlete Celje. Kakor je v Sloveniji običajno na mnogo področjih, tudi v tej akciji Terče za predsednika HZS ni moč z gotovostjo trditi, kdo vse je njegov boter. Bolj ali manj je znano, da si za njegov preboj prizadevajo na Bledu, zbrani okrog Rudija Hitija in druščine, vse drugo pa je stvar spretnosti v prepričevanju, lobiranju. Najvplivnejši stric iz ozadja naj bi bil nekdanji predsednik HZS Nestl Aljančič, ki se tega otepa tudi z javnimi pismi.

Snovalci nove hokejske politike so obiskali klube in jim predstavili svoje načrte. Po nam dostopnih informacijah gre v prvi vrsti za rušenje, vsega drugega pa manjka; torej konkretnejše strategije razvoja hokeja, jasni kratkoročni in dolgoročni cilji, razgrnjeno financiranje panoge... Seveda pa bodo svoje povedali predstavniki klubov na skupščini, od katerih bo zanimivo slišati, kako da je Rakovec s svojo ekipo od lani izgubil soglasno podporo, s katero so mu zaupali štiriletni mandat. Menda pa ja ne zaradi izpada članske reprezentance iz elitne divizije? Dejstvo je, da lahko pri zdajšnjem vodstvu HZS najdemo več pozitivnih kot negativnih stvari. In ne gre bežati od tega, da so bile prej poslovne razmere v HZS katastrofalne, na robu kriminalnega, zdaj pa se postopoma izboljšujejo. 

Deli s prijatelji