TEŠ 6

Preverjali bodo neveljavne podpise

Objavljeno 30. julij 2012 18.07 | Posodobljeno 30. julij 2012 18.07 | Piše: T. L., STA

Pobudniki referenduma o Tešu 6 so dobili gradivo z označenimi neveljavnimi podpisi.

Virant, Kovačič in Krivic.

LJUBLJANA – Pobudniki referenduma o Tešu 6 so danes v državnem zboru po besedah predstavnika pobudnikov Vilija Kovačiča dobili celotno gradivo in označene tiste podpise, ki so bili neveljavni. Kovačič je po srečanju s predsednikom državnega zbora Gregorjem Virantom izrazil pričakovanje, da bodo z analizo gradiva razrešili nejasnosti in prišli do 2500 veljavnih podpisov. »Pobudniki referenduma imajo vso pravico pogledati in natančno videti, kateri podpisi so bili izločeni in iz kakšnih razlogov,« je v izjavi za medije po srečanju dejal Virant.

Preverjanje veljavnih podpisov

Po njegovih besedah je ministrstvo za notranje zadeve preverjalo vse podatke s seznama podpisov, vsakega podpisanega posameznika posebej, ali oseba s temi podatki obstaja v registru stalnega prebivalstva in ali ima volilno pravico. »In tu je prišlo do te diskrepance,« je ocenil Virant, »med tistim številom podpisov, za katerega pobudniki pravijo, da so ga zbrali, in številom podpisov, ki so veljavni, v tem smislu, da gre za osebe z volilno pravico v Sloveniji,« je pojasnil.

Povedal je, da so pobudniki dobili fotokopije podpisov, in če bodo pri posameznih spornih izločenih podpisih želeli preveriti razlog za izločitev, jim bo to ministrstvo za notranje zadeve tudi omogočilo.

Preverjanje podpisov se bo začelo takoj, analiza pa lahko trajala tudi dva meseca, pa je po srečanju pojasnil Kovačič. Na vprašanje, ali pričakuje, da predsednik države še ne bo podpisal zakona o poroštvu, je odvrnil, da »bi bilo legitimno, če ga ne bi podpisal, vprašanje pa je, če je legalno«.

Koalicija okoljevarstvenih organizacij in posameznikov Ustavimo Teš 6 je v sredo v državni zbor oddala pobudo za referendum o zakonu o državnem poroštvu za posojilo za gradnjo šestega bloka Teš. Kot je takrat pojasnil prvopodpisani pod pobudo Kovačič, so zbrali okoli 3000 podpisov. Virant pa je v petek sporočil, da je bilo za pobudo za zahtevo za razpis referenduma o zakonu o državnem poroštvu za posojilo za gradnjo Teš 6 po podatkih notranjega ministrstva zbranih le 2151 podpisov. Kovačič je v petek izrazil dvom o korektnosti izločitve podpisov in zahteval vpogled v gradivo, predsednika države pa pozval, naj zakona ne podpiše, dokler se stvari ne razjasnijo.

 

Predsednikov podpis zakona danes, v uradnem listu objava jutri 

Po besedah pravnega zastopnika pobudnikov Matevža Krivica pa predsednik državnega zbora in predsednik republike glede na pravno ureditev, kakršna je, nista imela možnosti, da bi ravnala drugače, kot sta.

»Še posebej to velja za predsednika republike, ki bo po mojih podatkih v skladu z zakonom predvidoma danes podpisal zakon,« je dejal Krivic. V torek naj bi bil po njegovih besedah zakon že objavljen v uradnem listu.

»Tudi če pobudniki v naslednjih dnevih ali mesecih ugotovimo, da je bilo kaj narobe in da je veljavnih podpisov dovolj, ne moremo nič, ker nimamo sodnega varstva,« je pojasnil Krivic.

Ostaja še ustavno sodišče

Zakon pa lahko po objavi in začetku veljave izpodbijajo na ustavnem sodišču. »Lahko se ga izpodbija zaradi njegove vsebine ali pa zaradi procesnih razlogov,« je povedal Krivic. Kovačič je ob tem poudaril, da se bodo v tem času, ko preverjajo podpise, pripravili na vsebinsko izpodbijanje zakona.

V tem času so se sicer pojavljali dvomi o tem, ali predaja podpisov pomeni kršenje zakona o varstvu osebnih podatkov. Virant v tem ne vidi nobene težave, saj so jih pobudniki referenduma sami prinesli v državni zbor.

Ob tem pa pobudnike opozarja, da morajo paziti, kako bodo ravnali s temi podatki. »Če bodo želeli razčiščevati podatke posameznih oseb, lahko to naredijo z vsako osebo posebej, jasno pa je, da s temi podatki ne smejo javno razpolagati,« je še pojasnil Virant.

 

 

Deli s prijatelji