VOLITVE

Preverite, kako so v vašem imenu glasovali Slovenci v Evropi

Objavljeno 23. maj 2014 09.02 | Posodobljeno 23. maj 2014 09.02 | Piše: T. L.

V nedeljo bodo volitve za Evropski parlament, za osem stolčkov se borijo predstavniki 16 kandidatnih list. Poglejte, kako so med letoma 2009 in 2014 glasovali poslanci glede najpomembnejših vprašanj v EU.

Evropska zakonodaja do zdaj ni izrecno prepovedovala hrane iz kloniranih živali.

LJUBLJANA – To nedeljo bodo volitve v Evropski parlament, na katerih se bodo predstavniki 16 potrjenih kandidatnih list potegovali za osem poslanskih stolčkov, ki pripadajo v parlamentu Sloveniji. 

Ankete sicer kažejo, da se bo nedeljskih volitev udeležila okoli tretjina volivcev. Morda vam pri odločitvi, kdo je med slovenskimi predstavniki najprimernejši, da vas zastopa v Evropskem parlamentu, pomaga pregled, ki kaže, kako so ob nekaterih najpomembnejših vprašanjih glasovali zdajšnji poslanci. Pred volitvami so namreč na spletni strani Metina lista preverili, kako so med letoma 2009 in 2014 ob pomembnejših vprašanjih glasovali slovenski poslanci. In morda primerjate njihova stališča s tistimi, ki jih javno zagovarjajo v slovenski politiki. Morda opazite kakšna razhajanja ... 

V pregledu ni navedeno glasovanje Zofije Mazej Kukovič in Romane Jordan, ki na tokratnih volitvah ne kandidirata več, prav tako pa je izločen Zoran Thaler, ki je zaradi vpletenosti v afero s podkupovanjem marca 2011 odstopil.

In kako so glasovali?

Pa poglejmo, kako so se v imenu volivcev in volivk pri pomembnejših vprašanjih v EU odločali Milan Zver (EPP (CD) v Evropi in SDS v Sloveniji), Lojze Peterle (EPP (CD) in NSi), Mojca Kleva Kekuš (S&D in SD), Tanja Fajon ((S&D in SD), Jelko Kacin (ALDE in LDS) in Ivo Vajgl (ALDE in Zares).

  • Ali naj se polni porodniški dopust podaljša s 14 na 20 tednov? Proti sta glasovala Zver in Peterle, Kleva Kekuševa ni bila poslanka v EP, Fajonova je bila odsotna, Kacin je predlog podprl, Vajgl se je vzdržal glasovanja.
  • Ali bi morala kmetijska politika ostati prednostna politika v EU? Vsi slovenski predstavniki so glasovali za.
  • Ali so v EU potrebne strožje omejitve za gojenje gensko spremenjenih organizmov (GSO)? Zver in Peterle sta glasovala proti, drugi štirje so glasovali za.
  • Ali bi moral Evropski parlament zasedati le v enem mestu (namesto dveh, Bruslju in Strasbourgu)? Tu so bili naši predstavniki nedejavni: Zver, Peterle, Fajonova in Vajgl namreč niso glasovali, Kekuševa in Kacinova pa sta bila odsotna.
  • Ali bi morali biti dostop do dokumentov EU lažji? Zver in Peterle sta glasovala proti, Fajonova, Kacin in Vajgl niso glasovali, Kekuševa pa je glasovala za.
  • Ali bi morala Evropa spodbujati ukrepe za boj proti homofobiji? Zver, Fajon, Kacin in Vajgl so glasovali za, Peterle proti, Kekuševa je bila odsotna.
  • Ali je potrebno povečanje večletnega proračuna EU za obdobje 2014–2020? Vsi slovenski poslanci so glasovali za.
  • Ali bi morali postopoma opustiti uporabo jedrske energije? Zver, Fajonova in Kacin so glasovali proti, Peterle je bil odsoten, Kekuševa in Vajgl za glasovala za opustitev.
  • Ali bi morali uvesti svetovni davek na emisije ogljikovega dioksida? Zver in Peterle sta glasovala proti, Fajonova, Kacin in Vajgl so bili za, Kekuševa pa je bila odsotna.
  • Ali bi morali uvesti novi davek na finančne transakcije v EU? Zver, Peterle, Kekuševa in Fajonova so glasovali za, Kacin in Vajgl pa proti.
  • Ali EU potrebuje svojo diplomatsko službo? Zver, Peterle, Kacin in Vajgl so bili za, Fajonova je bila odsotna, Kekuševa pa še ni bila poslanka v EP.
Na zapis se je odzval nosilec liste SLS-NSi Lojze Peterle. Kot pravi, je v preglednici »kup neresnic, avtor preglednice tudi povsem neprimerno daje vtis, da so poslanci glasovali o točno takšnem vprašanju, kot ga zastavlja sam. Poslanci v EP glasujejo o poročilih. Do zavrnitve ne pride, ker bi poslanec nasprotoval problemu samemu, ampak le v poročilu predlagani rešitvi, ki je lahko slaba, pretirana ali neizvedljiva. Lojze Peterle torej ni proti enakosti ali pravicam žensk, absolutno podpira ukrepe proti homofobiji, a ne v obliki, kot so navedeni v spornem poročilu, da je s svojim glasovanjem kot znan borec proti temu kdaj podprl večjo prisotnost GSO, pa je navadna, že večkrat javno demantirana laž.«

 

Deli s prijatelji