TEST

Preverite, ali vaš mobilnik vsebuje nevarne kemikalije

Objavljeno 08. september 2015 13.50 | Posodobljeno 08. september 2015 12.21 | Piše: T. Pa.

Najbolje se je na testu odrezal Samsung Galaxy S6.

Mično si lahko naložite na pametni telefon ali tablico.

LJUBLJANA – Če ste bili kdaj v skrbeh, da neprestana raba pametnega telefona ogroža vaše zdravje ali zdravje vaših bližnjih, si lahko vsaj delno oddahnete, poročajo iz Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS). Danska potrošniška organizacija Forbrugerradet TAENK je namreč s pregledom ugotovila, da v 10 najbolj uporabljanih pametnih telefonih ni nevarnih kemikalij, če pa so, so le v sledeh. 

»Rezultati so boljši od pričakovanj. Najpopularnejši telefoni skorajda ne vsebujejo nevarnih kemikalij oziroma smo jih odkrili le v sledeh. Kljub vsemu proizvajalce pozivamo, da se izkažejo še bolj in popolnoma izločijo nevarne kemikalije iz telefonov,« je povedal Christel Søgaard Kirkeby iz danske potrošniške organizacije.

Kaj so preverjali ...

Pri testu so na delih, ki se jih dotikamo (ovitek in slušalke), preverili prisotnost policikličnih aromatskih ogljikovodikov, kloriranih parafinov, zaviralcev gorenja (notranjost telefona), ftalatov, bisfenola A in niklja. V nekaj telefonih so sicer odkrili nikelj, a se ta ni izločal. Prisotnost bisfenola A je posledica uporabe polikarbonatne plastike.

... in kaj našli

Najbolj se je izkazal Samsung Galaxy S6, ki neželenih kemikalij ne vsebuje niti v sledeh. Poleg tega so ugotovili, da iphone 6 vsebuje majhne količine zaviralcev gorenja, iphone 5C vsebuje majhne količine zaviralcev gorjenja in bisfenola A, Samsung Galaxy Young 2, LG G Flex 2 , Nokia 301, HTC One M9 in Huawei Ascend Y550 vsebujejo majhne količine bisfenola A, Nokia Lumia 830 vsebuje majhne količine policikličnih aromatskih ogljikovodikov in bisfenola A, Sony Xperia Z3 Compact pa malo bisfenola A in ftalatov.

Deli s prijatelji