NAGRADNA IGRA

Preverili sta z lupo: res sta zadeli rento

Objavljeno 13. april 2013 11.00 | Posodobljeno 12. april 2013 20.23 | Piše: Sebastjan Ozmec

Darja Jerala je 90-letni mami Bernardiki prinesla Terno.

Srečne Novice je mami prinesla hčerka Darja. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – Kot bi imela oči, si je Terna izbrala prava človeka za obdaritev. Nagrado je prinesla mami in hčerki, ki morata dvakrat obrniti vsak evro, da se prebijeta skozi mesec. Položaj bo zanju do konca leta bistveno lažji, saj sta v sklopu 17. nagradne igre Slovenskih novic Terna, kjer je ena izmed najprivlačnejših nagrad, seveda poleg Renaultovega megana, mesečna renta 500 evrov, zadeli ravno to. Sreča je na vrata potrkala 50-letni Ljubljančanki Darji Jerala, čeprav je bila samo prinašalka dobre novice, nagrada pa pravzaprav pripada njeni 90-letni mami Bernardiki Jerala.

Pri blagajni se je spomnila

»Jaz sem samo kupila časopis za mamo. Torej sem le posrednica,« nam je ob obisku skromno pojasnjevala Darja in se branila medijskega pompa. Kljub temu nam je izdala, kako ju je našla nagrada, ki se je ne bi nihče branil: »Vsak dan kupujeva Slovenske novice, ker je vsega po malem notri. Mama jih prebira, ko me ni.« Bernardika se sicer izjemno dobro drži za svoja leta, vseeno pa ima kopico zdravstvenih težav, od tega, da je preživela možgansko kap, do sladkorne. Zato mora hčerka nenehno skrbeti zanjo, sploh ker so ji že pošteno opešale noge.

Srečnega dne se je Darja odpravila plačat položnice v Mercator v Supernovo, saj živita v bližini. Šele pri blagajni se je spomnila, da mora vzeti tudi Novice za mamo. »Ne vem, ali bi se spomnila in kupila časopis, če me ne bi mama prej spomnila. Ko sem ga zagledala, sem ga kupila, da bo imela kaj za brati.« Doma ji je predala Novice in se mimogrede spomnila še na nagradno igro: »Večkrat niti ne odlepiva nalepke oziroma jo prepozno. Tokrat pa sva se spomnili in pogledali. Ko sva zagledali tri enake znake, najprej nisva verjeli, kdo pa sploh verjame, da je to zadel. No, potem sva še enkrat pogledali, ampak še vedno nisva verjeli, zato sva preverili še s povečevalnim steklom. Na koncu sva poklicali v redakcijo in še takrat nisva verjeli, saj se stvari ne dogajajo tako lahko ...«

Sama skrbela za otroke

Medtem ko Darja pravi, da je mesečna renta 500 evrov za njeno mamo, pa 90-letna Bernardika prav tako skromno odgovarja, da je za hčerko, ki ji prinaša časopis in skrbi zanjo. Ker pa živita skupaj in ker je Darja trenutno prijavljena na zavodu za zaposlovanje, saj išče službo, bosta prepotrebni denar skupaj porabili za položnice, zdravstvene pripomočke, za kakšno terapijo in prehranske dodatke za diabetike. S pokojnino si namreč zdaj ne moreta privoščiti luksuza. »Super, da si bom lahko kaj privoščila. Včasih si mislim, kako bi si kaj kupila, pa je pokojnina preskromna, zdaj pa bo,« se veseli Bernardika, ki nam je z veseljem v očeh pripovedovala, kako jo Novice razveselijo in kako jih rada prebira. »Včasih sem bila naročena na časopis, potem pa sem zbolela in sem se odnaročila. Zdaj ga redno kupujem, dokler se ne bom spet naročila. Čisto vse preberem. Meni je vse všeč, ker je vsega po nekaj. Je dober časopis, ker te o vsem obvesti, pa napisano je tako, kot je treba. Fajn so Novice,« ni skoparila s pohvalami upokojenka, ki kljub možganski kapi in drugim zdravstvenim težavam kaže ogromno optimizma. To je opazno tudi v tem, da v Novicah redno rešuje križanke, in je tudi tam že prejela nagrado.

Bernardika je vse življenje trdo in pošteno garala. Ne samo na kmetiji svojega deda, temveč tudi potem, ko je skrbela za svoje tri otroke po moževi smrti. Bila je cenjena računovodkinja in je pomagala na noge postaviti slovenjgraški kino, tamkajšnje gradbeno podjetje, komunalo in Prevent: »Bila sem poštena vse življenje. Stanovanje, ki sem ga kupila na kredit, sem odplačevala sedem let. Kako sem zdaj jezna, ko gledam svoja podjetja, ko propadajo. Glava me boli, ko gledam, kako so delali po tem, ko sem odšla.«

Deli s prijatelji