NOVE SMUČI

Prevcu ne bo zameril, če ga zapusti

Objavljeno 01. avgust 2017 21.43 | Posodobljeno 01. avgust 2017 21.43 | Piše: Miha Šimnovec

Tako pravi Peter Slatnar, potem ko je skakalec v Hinterzartnu mnoge presenetil.

Peter Prevc je minuli konec tedna v Hinterzartnu prvič tekmoval s Fischerjevimi smučmi. Foto: Facebook

LJUBLJANA – Ni jih bilo malo, ki so minuli petek v Hinterzartnu le debelo pogledali, ko so videli, da je Peter Prevc iz kombija pograbil (avstrijske) Fischerjeve smuči in se z njimi na rami odpravil proti vrhu tamkajšnje Orlove skakalnice (Adlerschanze). Začudenje je bilo toliko večje, ker je skupni zmagovalec svetovnega pokala v sezoni 2016/17 še nedolgo tega zatrjeval, da pri njem, kar zadeva opremo, za zdaj ostaja vse bolj ali manj po starem, čeprav so že vrabčki na vejah čivkali, da na treningih ne skače zgolj s Slatnarjevimi smučmi. Fischerjeve je, denimo, preizkušal že pred dobrim mesecem na pripravah v Predazzu, tam je – mimogrede – z njimi letel tudi Jurij Tepeš. »Da fantje preizkušajo smuči različnih proizvajalcev, je za to obdobje nekaj povsem običajnega. Poletje je pač čas za trening in testiranje opreme,« je pojasnil Goran Janus, glavni trener slovenske reprezentance v smučarskih skokih, ki mu je posredno prikimal tudi Peter Slatnar.

Za zdaj še golo testiranje

»Povsem razumljivo je, da želiš kot športnik preizkusiti vse živo, pri čemer je ta želja še toliko večja, kadar ti ne gre po načrtih. Fischer je največji proizvajalec skakalnih smuči in mnoge seveda zanima, ali je tudi najboljši. Če jih ne boš testiral in primerjal med seboj, tega, jasno, nikoli ne boš (iz)vedel,« je omenil 51-letni Gorenjec in pripomnil, da gre pri najstarejšem od bratov Prevc, ki (še) ne daje izjav glede smuči, zdaj za golo testiranje. Kakor ga pozna, pri njem denar ni na prvem mestu. »Vemo, da je pred nami zelo pomembna zima, katere veliki vrhunec bodo februarske olimpijske igre v Pjongčangu. Peter si bolj kot vse želi na njih osvojiti kolajno, zato bo naredil prav vse, da si bo ta cilj tudi uresničil. In del tega je preizkušanje različne opreme. Nobena skrivnost ni, da si poskuša povrniti zmagovite občutke, s katerimi je kot za stavo premagoval konkurenco,« je razložil Slatnar. V Hinterzartnu je bil 24-letni skakalec kranjskega Triglava v soboto s 26. mestom daleč od najboljših, od poljskega zmagovalca Dawida Kubackega ga je, denimo, na tekmi velike nagrade Mednarodne smučarske zveze (FIS), ki je – roko na srce – precej natančen kazalnik za zimski svetovni pokal, ločilo kar 43,9 točke. In to kljub temu, da je bil v smučini le za odtenek počasnejši. A razlika v zaletni hitrosti je bila med njima majhna že pred dvema tednoma v Visli, kjer je bil Prevc s Slatnarjevimi smučmi še šestnajsti.

Ne pritiska na Prevca

»Rezultati so pokazali svoje, zdaj je na Petru, da se odloči. Nanj ne pritiskamo, nekje do konca avgusta pa bi že radi vedeli, ali ostaja z nami ali ne. Kakršna koli že bo odločitev, jo bom spoštoval. Če bo sklenil prestopiti k Fischerju, mu tega ne bom zameril. Svet se zaradi tega zagotovo ne bo podrl, zato ne bom delal drame,« se je razgovoril lastnik podjetja Slatnar, d. o. o. Ker zmagovalca 22 tekem za svetovni pokal ne more plač(ev)ati, sta se že lani dogovorila, da bo v zameno za denar vse otroške smuči krasil Prevčev logotip, ki bi ga ob prestopu kajpak odstranil. Revolucionarne karbonske skakalne čevlje, ki jih še razvijajo (Slatnarjev cilj je, da bi z njimi na OI v Pjongčangu tekmovali trije skakalci), pa bo dobil le, če bo še naprej skakal z njegovimi smučmi. Za zdaj na njih ostaja večina tistih, ki je z njimi med svetovno elito tekmovala že v minuli zimi, od bolj znanih tujcev sta se poslovila le Čeha Vojtech Štursa in Tomaš Vančura, ki sta kakor vsi njuni reprezentančni kolegi, že presedlala k BWT. Odgovorni pri novi avstrijski znamki, za katero smuči izdelujejo pri Fischerju, si močno prizadevajo na svojo stran zvabiti tudi norveškega rekorderja Roberta Johanssona


Brez Prevca v Francijo

Sprva je bilo predvideno, da bo Peter Prevc nastopil tudi na naslednji tekmi za veliko nagrado FIS, ki bo 12. t. m. v Courchevelu, vendar pa so se po njegovem skakanju v Hinterzartnu v vodstvu slovenske reprezentance odločili, da bo 24-letnik iz Selške doline raje ostal doma na treningu. V Francijo bodo tako prihodnji torek odpotovali Rok Justin, Robert Kranjec, Anže Lanišek, Anže Semenič, Jurij Tepeš in Miran Zupančič, sedmi potnik pa bo nekdo iz mlade ekipe A ali reprezentance B. Imenovali ga bodo po skupnem treningu konec tega tedna v Ramsauu.


 

Deli s prijatelji