SOSEDJE

Pretnarjeva in Erjavec se nista poravnala

Objavljeno 21. junij 2014 17.20 | Posodobljeno 21. junij 2014 01.27 | Piše: Barbara Petek

Erjavčevi so se odločili, da predprostora ne bodo več delili s sosedo.

Kam bi postavili stopnice? Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA – V začetku tedna sta se na ljubljanskem okrožnem sodišču srečala nekdanja vrhunska smučarka Špelca (uradno ime) Pretnar in minister za zunanje zadeve, ki zdaj opravlja le tekoče posle, Karl Viktor Erjavec. Ta od nekdanje profesionalne športnice prek sodišča terja nekaj tisočakov zaradi vznemirjanja lastninske pravice. Vpleteni stranki bi se sicer morali na sodišču srečati že v začetku aprila letos, a Pretnarjeva ni pravočasno prejela vabila. Že takrat po svojih besedah ni mogla verjeti, kakšne igrice se gre predsednik stranke Desus.

Naj si naredi drug vhod

»Ne vem, kaj jim je, čisto lepo smo živeli, zdaj pa to. Da mi ne dovoli dostopa do stanovanja, ker je ta predprostor njegov, in naj si naredim svoj vhod, pravi,« je po neuspeli mediaciji povedala razburjena Pretnarjeva. Vzrok spora je površina slabih šest kvadratnih metrov, skupni prostor, iz katerega vodijo vhodna vrata najprej v stanovanje, kjer s partnerjem biva ministrova hči, in nekaj metrov naprej na drugi strani do stanovanja Pretnarjeve. Od preostalega hodnika večstanovanjske hiše v Stari Ljubljani je sporni predprostor ločen z vrati, na katerih je res samo Erjavčev priimek, a ko nam jih nekdanja vrhunska smučarka odpre, se prepričamo, da druge poti do njenega doma kot skozi ta vrata ni. Preden pa lahko vstopimo, se je treba prebiti še mimo omare, postavljene ob Erjavčevih vratih, nato pa še mimo pralnega stroja, prav tako last Špelinih sosedov, ki pa je postavljen ob steni neposredno nasproti njenih vhodnih vrat.

Videti je res skorajda kot predsoba, in da to je, menda menijo tudi Erjavčevi, Pretnarjeva pa da nima pravice za uporabo tega prostora. In kaj predlaga minister Erjavec? »Zahteva, naj si naredim drug vhod, stopnice z notranjega atrija,« zmajuje z glavo Pretnarjeva, ki sicer živi v prvem nadstropju, približno šest metrov nad tlemi, v spomeniško zaščiteni stavbi, kjer so vsakršna dela in posegi v stavbo prepovedani, česar se Erjavec zagotovo zaveda. »Točno se vidi, da nikoli ni bilo drugega vhoda v to stanovanje kot ta, skozi katerega smo prišli,« doda.

Vsega je kriv pralni stroj

Še nihče od lastnikov stanovanja, ki je bilo do leta 1997 last Erjavčeve sestre, od takrat pa so se v njem zvrstili že trije, ni imel podobnih težav z vplivnimi sosedi na drugi strani hodnika. Vsi so zdaj sporni skupni prostor nemoteno uporabljali. Kaj se je zgodilo v začetku letošnjega leta, da je sprožilo spor, Pretnarjeva ne ve. Morda je bilo krivo to, da se je nekega dne pred njenimi vrati pojavil sporni pralni stroj, ki ji, sploh če so vratca odprta, močno otežuje vstop v stanovanje, sicer pa ga zgolj otežuje, zato je želela in sosede tudi prosila, naj ga umaknejo. Ko je minilo nekaj časa, njena prošnja pa ni bila uslišana, je Pretnarjeva zoper soseda vložila tožbo zaradi motenja posesti, nato se je začelo. Pralni stroj je še vedno pred njenimi vrati, Erjavčevi pa so se medtem odločili še, da je tudi celoten predprostor, edini dostop do obeh stanovanj, njihov. »Tri leta, odkar živim tu, mi nihče ni rekel, da ne smem tukaj hoditi, samo tožbo sem dobila,« je ogorčena Pretnarjeva, ki še vedno ne more verjeti, da je kaj takega mogoče, sploh pa takšnega odnosa ni pričakovala od ministra in predsednika stranke.

Da Erjavčevim teh šest kvadratov res veliko pomeni, smo se lahko prepričali tudi sami, saj je že po nekaj pritiskih na sprožilec fotografskega aparata na hodnik oziroma v predprostor pokukal mlajši moški in želel pojasnila, ali fotografiramo njegov pralni stroj.

Za komentar ali vsaj kakšno pojasnilo smo se obrnili tudi na ministra Erjavca, a se na klice in elektronsko pošto ni odzval, njegov zagovornik, odvetnik Ivan Makuc, pa je bil kratek in jedrnat – da poravnava med strankama ni bila uspešna, o tem, kaj se je dogajalo v sodni dvorani, pa ne sme govoriti. 

Deli s prijatelji