KRIVI

Pretepači iz Svetega Tomaža po štirih letih končno obsojeni

Objavljeno 07. junij 2013 11.46 | Posodobljeno 07. junij 2013 11.48 | Piše: Sebastijan Ozmec

Po štirih letih je sodišče spoznalo za krive tri nasilneže iz Svetega Tomaža.

Posledice brutalnega pretepa. Foto: Marko Feist/Delo

SVETI TOMAŽ PRI ORMOŽU – Prebivalci Svetega Tomaža so dolgo trpeli nasilje skupine mladeničev pod vodstvom z medaljo nagrajenega vojaka Milana Hebarja. Nasilje nad vaščani je šlo tako daleč, da se marsikdo sploh ni upal iz hiše. Večkrat so namreč slišali tudi smrtne grožnje z orožjem. Šele po objavi članka v našem časopisu so se zganili policisti in proti nasilnežem spisali ovadbo. Po štirih letih je prvostopenjsko okrožno sodišče na Ptuju končno razsodilo, da so tako Milan Hebar kot njegov brat Jože Hebar pa tudi njun pomočnik Marjan Krajnc krivi kaznivega dejanja nasilništva, hude telesne poškodbe in poškodovanja tuje stvari.

Strah v vasi

Vaščani Svetega Tomaža pri Ormožu so nam pred štirimi leti potožili o grozi, ki jo preživljajo iz dneva v dan. Po kraju in okolici se je namreč šopirila nasilna skupina mladeničev, ki je terorizirala vse po vrsti. Zatrjevali so nam, da skorajda ne mine dan, da banda ne bi koga pretepla, pa naj bo to v diskoteki ali na cesti. Še bolj so potožili, da jih pred nasilneži ne zaščiti niti policija. Razlog naj bi tičal v tem, da je kolovodja bande Milan Hebar nagrajeni vojak Slovenske vojske, ki je dobro natreniran za ubijanje in se spozna na orožje, zaradi česar se ga bojijo. Prav z orožjem in smrtjo naj bi grozil več okoliškim prebivalcem, zato so se vpraševali, ali mora res pasti prva smrtna žrtev, da se bodo pristojni odzvali.

Brutalni pretep veteranov osamosvojitvene vojne 7. junija 2009, Danijela Štabuca in Daniela Skuhale, pa je bil pika na i, po kateri vaščani niso mogli več biti tiho in so o svojem strahu prvič javno spregovorili. Omenjenega dne si je, po pripovedovanju vaščanov, Milan Hebar s svojim bratom Jožetom in prijateljem Marjanom v gostilni Kostanj pri Svetem Tomažu našel primerni žrtvi. Šlo je za veterana osamosvojitvene vojne v štiridesetih letih, za katera prebivalci pravijo, da sta prijazna in miroljubna. Kot so nam pripovedovale priče, je trojica prav iskala prepir in enega izmed njiju udarila v glavo. Oba moška sta se zato odločila, da se jim umakneta. Sedla sta v renault 5 in se odpeljala. Na njuno žalost nista ubežala, saj ju je trojica ujela že čez dobrih sto metrov in se brez razloga znesla nad njima.

Padale so brce in pele pesti

Okoli pol enajstih zvečer se je za oba veterana, ki sta se borila za domovino, ko so bili napadalci še v plenicah, začela ena najhujših nočnih mor v življenju. Čeprav sta se pred nasilneži zaklenila v avto v bližini vikenda v Mali vasi, jima to ni pomagalo. Vojak, njegov brat in pomočnik so namreč v bližnjem nasadu grozdja izruvali vinogradniške kole in začeli z njimi udrihati po njuni petki ter jo razbili. Ko so prišli do žrtev, je začelo padati po njiju. Kot je zapisano v razsodbi sodišča, so ju začeli nekontrolirano pretepati po raznih delih telesa, ju izvlekli iz avtomobila, zbili na tla in tam nadaljevali pretepanje. Štabucu so povzročili raztrganino na zgornji ustnici, udarnino nosu ter udarnine v levem predelu prsnega koša, Skuhali pa so povzročili udarnine glave, krvavitev v obeh očesih, udarnine prsnega koša, krvni izliv ob pljučih, s skokom nanj pa mu je eden izmed napadalcev polomil vse od šestega do dvanajstega rebra.


Vojska brani svoje

Vojaški tiskovni predstavnik Simon Korez je Milana Hebarja po brutalnem napadu zagovarjal z besedami: »V Slovenski vojski zaposlujemo kandidate po natančno opredeljenem postopku in kriterijih. Omenjeni vojak je leta 2004 izpolnil vse pogoje za zaposlitev. Uspešno opravlja dodeljene naloge, med temi je bilo tudi sodelovanje na dveh mednarodnih misijah (na Kosovu in v Afganistanu). Njegovi nadrejeni in sodelavci ga ocenjujejo kot uspešnega in delavnega ter vestnega pripadnika Slovenske vojske. Do zdaj ni bil disciplinsko obravnavan. Opravil je tudi tečaj za desetnike, tam so ga tečajniki izbrali za najboljšega slušatelja v generaciji.«

Pretepanje bi se lahko nadaljevalo do bridkega konca, a se je na koncu vmešala policijska patrulja, ki je veterana rešila pred še hujšimi posledicami. Kljub temu je v bolnišnico odšel zgolj eden izmed obeh, saj drugi ni imel potrjene zdravstvene izkaznice niti denarja za zdravstveno oskrbo. Dogodku navkljub so se napadalci še naprej svobodno sprehajali naokoli. Prestrašeni vaščani pa so nam takrat zaupali: »Mene je tako strah, da si po temi nikamor ne upam. Policija pride, jih popiše in gre. V Cerkvenjaku so pretepli celo dva policista in varnostnika. Milan je dobil enoletno pogojno kazen, ker je nekoga udaril s kozarcem po glavi. Večkrat grozi, da bo koga zaklal z nožem ... Kaj si človek lahko misli, če vojaki Slovenske vojske rečejo, da bo pokalo? Tako je grozil za novo leto, ko je bil na dopustu iz Afganistana.«

Obsodba

Medtem ko nam je tiskovni predstavnik vojske pred štirimi leti zatrjeval, da je Milan Hebar uspešen, delaven in vesten pripadnik Slovenske vojske, so nam v vasi razlagali povsem nasprotno zgodbo in se pritožili nad takšno vojsko, ki ne more disciplinirati svojih pripadnikov: »Kako ne more tega urediti? Mi si vojake predstavljamo kot ljudi, ki nas branijo pred sovražniki. Vojska je za nas nekaj posebnega. In to so naši slovenski vojaki? Niso navadni uslužbenci, ampak v službi države. Služijo z orožjem ... Kako dolgo nam bodo še grozili in kako dolgo se bomo še spraševali, ali smo varni? Upamo, da bo policija z ustreznimi vojaškimi službami in sodstvom zagotovila varnost ljudi v naši občini.«

Po objavi zgodbe v Slovenskih novicah se je pravna država vendarle zganila. Primer je sodni epilog na prvi stopnji dobil te dni. Okrožno sodišče je namreč razsodilo, da je trojica napadalcev kriva. Milanu Hebarju je prisodilo leto in mesec zapora ter plačilo 1482,75 evra. Enako kazen je prejel tudi brat Jože, medtem ko je Marjan Krajnc ob plačilu istega zneska dobil leto in tri mesece zaporne kazni.

 

Deli s prijatelji