PREIMENOVANJE

Prestolnica bo dobila nova imena ulic: preverite, katera

Objavljeno 23. maj 2016 22.33 | Posodobljeno 23. maj 2016 22.34 | Piše: STA, T. Pa.

Ljubljanski mestni svetniki so podprli preimenovanje nekaterih ljubljanskih ulic in parkov.

LJUBLJANA – Ljubljanski mestni svetniki so podprli preimenovanje nekaterih ljubljanskih ulic in parkov. Po predlogu občine bo tako v prestolnici moč najti Park Antona Codellija, Park pravic in Park Gustava Tönniesa. Preimenovali bodo tri ulice, ki jih bodo nadomestile Gradiškova, Carla Benza in Očetovska. Na novo bodo poimenovali še podhod Bežigrajska vrata.

Mestna občina Ljubljana (Mol) želi s preimenovanjem počastiti enega prvih zdravnikov homeopatov na Slovenskem Matevža Fausta Gradiška, ki je velike uspehe žel z zdravljenjem kolere.

Očetovska ulica ob Zaloški, nova imena tudi na Kodeljevem

Predlagana Očetovska ulica se bo odcepila desno za stavbo z naslovom Zaloška cesta 4 in bo potekala jugovzhodno čez Ljubljanico do Poljanskega nasipa. Na Molu želijo tako v bližini porodnišnice poudariti pomen očetovske vloge v družbi.

Svoje ime bo dobil tudi park nasproti ljubljanske porodnišnice. Ta bo namenjen spominu padlim aprila 1920, ko so žandarji s streli preprečili množici ljudi protestni pohod proti mestu.

Poimenovanje Parka Antona Codellija in Ulice Carla Benza sta medtem po predlogu občine umeščena na območje športno-rekreacijskega parka Kodeljevo. Park Gustava Tönniesa, poimenovan po podjetniku in graditelju Ljubljane, bo na zahodu mejil na Pot spominov in tovarištva, na severu pa bo zajel območje Koseškega bajerja z okolico ter stavbo Draga 37 in otroško igrišče z okolico.

Podhod Bežigrajska vrata se bo imenoval podhod pod tiri ljubljanske železniške postaje.

Treba bo zamenjati pet hišnih številk

Predlogi imen ulic, parkov, podhoda bodo sicer javno razgrnjeni do petka v prostorih četrtnih skupnosti Bežigrad, Center, Moste, Rožnik, Šiška ter v osrednjem atriju mestne hiše. Spremembe ne bodo prizadele veliko ljudi, saj bo treba zamenjati le pet hišnih številk.

Mestni svetniki so se na današnji seji med drugim seznanili tudi z delom mestnega redarstva v lanskem letu. Kot je povedal vodja ljubljanskega redarstva Roman Fortuna, so redarji lani opravili ogromno dela. Izpostavil je sodelovanje z drugimi službami, tako s tistimi, ki delujejo na območju Mola, kot tudi na območju države.

Decembra so za lokalno raven pripravili varnostno konferenco, ki je pripomogla tudi k temu, da je bila Ljubljana lani razglašena za najvarnejše mesto v Sloveniji, je dejal Fortuna. Med uspehi redarstva je izpostavil dejstvo, da uslužbenci odgovorijo na vsako vprašanje in pobudo, ki jo dobijo od občanov, teh pa je bilo lani okoli 7000.

Z globami so sicer ljubljanski redarji lani pobrali skoraj 3,6 milijona evrov. Nekaj več kot 650.000 evrov so v občinski proračun prinesle izterjane kazni, s prekoračitvami hitrosti so zbrali nekaj manj kot 1,1 milijona evrov, z napačnim parkiranjem malo manj kot 982.000 evrov, z neplačano parkirnino 746.000 evrov, z drugimi prekrški pa še 133.000 evrov.

Deli s prijatelji