ŽELEZNIŠKA POSTAJA

Prestavitev postaje 
razburja Cirkovčane

Objavljeno 19. junij 2013 12.49 | Posodobljeno 19. junij 2013 12.51 | Piše: Mihael Korsika

Protestni shod proti prestavitvi železniške postaje za 500 metrov.

CIRKOVCE – Štajerska vasica Cirkovce je pred več kot stoletjem z odprtimi rokami sprejela železniško postajo, ki je pomenila okno v širni svet, zdaj pa se je zaradi nje razdelila na dva tabora. Železniško postajo so lani v celoti obnovili, jo podaljšali na približno 100 metrov ter uredili dodatno razsvetljavo, zdaj pa so vaščani izvedeli, da jo nameravajo prestaviti za približno 500 metrov. Da so tik pred zdajci izvedeli za namero o prestavitvi, ponudbe za projekt so na občini odpirali včeraj, ni razjezilo le 400 prebivalcev Cirkovcev, temveč tudi okoliških vasi, Spodnje in Zgornje Jablane, Starošincev, Mihovcev ter Dragonje vasi, ki prav tako uporabljajo železniško povezavo. Hitro so se organizirali in podali v boj za postajo – glede na njeno velikost bi bil verjetno pravilnejši izraz postajališče –, kaj hitro pa se je oblikovala tudi skupina, ki selitev podpira.

Prebivalci omenjenih vasi so na ponedeljkovem protestnem shodu na dozdajšnjem postajališču opozorili na obljubo občine, ki se je, pravijo, že leta 2007 zavezala, da bo postajališče ostalo na isti lokaciji. Že takrat so protesti občanov preprečili selitev postaje. »Zgroženi smo, da občina ne upošteva interesov občanov, menimo, da so nam bile kršene človekove pravice, počutimo se manjvredne in ogoljufane,« je povedal predstavnik civilne iniciative Miroslav Greifoner. »Taka prestavitev predstavlja večjo ogroženost na poti do železniške postaje, saj ni pločnikov, cestišče je zelo ozko in obremenjeno s kmetijskimi stroji, širitev ceste pa zaradi stanovanjskih hiš ni mogoča,« je nadaljeval in pojasnil, da železniški prevoz največ uporabljajo srednješolci in starejša populacija. »Ne smejo je prestaviti,« je dodala njegova mati Elizabeta, ki je s 84 leti ena najstarejših uporabnic železnice v vasi.

Izvajalca že izbirajo

V civilni iniciativi se vprašujejo, zakaj je dokumentacija tako nepopolna in ohlapna, da do nedavnega sploh niso vedeli za prestavitev postaje: »Ali gre za malomarnost ali dobro načrtovano manipulacijo z dokumenti. Kdo bo za to odgovarjal?« se vprašujejo.

Mnogi protestniki so sicer prepričani, da je v ozadju naveza med županom Kidričevega in lokalnim podjetnikom Danilom Medvedom. »Pobuda za prestavitev je prišla z občine. Župan Kidričevega Anton Leskovar upošteva le osebne interese gospoda Medveda. Tik ob peronu ima gostišče, ki ga namerava ponovno odpreti, z železniško postajo na novi lokaciji pa predvideva povečati promet,« je prepričan Greifoner. »To je sam rekel, namreč da če ne bi delal gostilne, da mu je vseeno, kje je postaja.« Ministrstvo za infrastrukturo in prostor, ki je investitor, bo moralo od Medveda odkupiti nekaj zemljišča. Razlagi, da postajališče prestavljajo zaradi drugega tira, ki bo morda prišel čez nekaj desetletij, tam nihče ne verjame.

Civilna iniciativa za ohranitev postaje je zbrala 280 podpisov vaščanov, a ta ni edina, ki se je lotila zbiranja podpisov, to počne tudi Medved, ki seveda podpira prestavitev postaje. Medved, ki pravi, da jih je zbral okoli sto, je ostro zanikal, da bi kakor koli vplival na izdelavo načrtov za prestavitev postaje, ideja, pravi, je prišla s Slovenskih železnic. Tam so nam povedali, da je prestavitev postaje projekt ministrstva za infrastrukturo in prostor, no, od tam pa do zaključka redakcije nismo prejeli odgovorov.

»Projekti za novo lokacijo so bili sprejeti na občinskem svetu, zdaj se že izbira izvajalec. Vsi zainteresirani so medtem imeli možnost, da spremenijo načrt, zato ne razumemo, zakaj se zdaj komplicira,« se čudi Medved, ki meni, da z novo lokacijo pridobijo vsi, postaja bi, denimo, imela tudi svoje parkirišče za avtomobile, ki ga zdaj ni.

»Varnost vseh udeležencev, teh, ki koristijo vlak, in teh, ki jih pripeljejo ali poberejo v času postanka in odhoda vlakov, se maksimalno poveča. Železniško postajališče postane samostojna enota, neodvisna od lokalnega prometa,« je prepričan podjetnik, ki pravi, da znova odpira gostilno ne glede na dogajanje okoli železniške postaje.

Deli s prijatelji