NA KOŽO

Prešibek potres

Objavljeno 23. april 2014 00.35 | Posodobljeno 23. april 2014 00.36 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Jaz sem imel v familiji nekaj partizanov pa tudi enega domobranskega kurirčka.

Domen Mal. Foto: S.N.

Včerajšnji potres je bil veliko premalo močen, da bi, recimo, porušil vsaj vse spomenike v Sloveniji. Pred nekaj tedni je buril duhove spomenik padlim domobrancem v Grahovem pri Cerknici, v uredništvo smo predvčerajšnjim dobili prijavo o nekem možakarju, ki je na bohinjskem koncu začel zidati, pa je zato podrl spomenik NOB. Preverili smo in ugotovili, da ga bo le prestavil. Duh spomina bo živel naprej.

Saj zgodovinska dejstva so znana: partizani so bili dobri fantje, domobranci pa slabi, prvi so se borili proti fašistom, drugi pa z njimi (Kaj pa je v tem kontekstu važno, ali je bil Rupnik bolj za fašiste, Peterlin pa le proti komunistom?) No, potem so ta rdeči zmagali in se kruto znesli nad belimi. Rdeči so bili izraziti bad guysi. Jaz sem imel v familiji nekaj partizanov, po neki daljni liniji celo zloglasnega Dušana Pirjevca - Ahaca, pa tudi enega domobranskega kurirčka, v letu našega osamosvajanja sem ga obiskal v Avstraliji. In? Kaj vraga me to briga leta 2014? In kaj to briga naše otroke, rojene že v samostojni Sloveniji?

Mene in otroke zanima nekaj drugega: da je po še toplih statističnih podatkih ob letošnji 10-letnici vstopa v Evropsko federacijo dolg naše države leta 2004 znašal 27 odstotkov BDP, lani pa že 72 %! Da je naša kupna moč v tem času padla s 87 % povprečja EU na 79 %. Da se je povečala stopnja tveganja revščine in da je več brezposelnih. Da se vse več mladih odseljuje v tujino in imamo vse več upokojencev, za katere kmalu ne bo nikogar, ki bi delal ali ki bi imel delo.

Pred desetimi leti je poslanstvo končevala sedma vlada v zgodovini Republike Slovenije, njen predsednik je bil Anton Rop. Osmo vlado je do leta 2008 vodil Janez Janša, deveta, Pahorjeva, je predčasno končala mandat, deseta je bila spet Janševa, a je po dobrem letu dobila nezaupnico. In zdaj imamo enajsto, pod Alenko Bratušek. Skratka, v zadnjih desetih letih so nam vladali desni in levi – kar je po sodobnih civilizacijskih normah povsem normalno. Ampak pri nas so to še vedno beli in rdeči. In dokler tega ne bomo presegli, bodo statistični podatki našega bitja in žitja v EU vedno bolj črni. 

Deli s prijatelji