ZA MLAJŠE

Prešeren rolka na zemljevidu Kranja

Objavljeno 16. avgust 2015 16.32 | Posodobljeno 16. avgust 2015 16.33 | Piše: Špela Ankele

V Kranju je pod okriljem Layerjeve hiše nastal zemljevid, namenjen mladim. Razgibane opise meščanov in znamenitosti dopolnile domiselne risbe Tima Pregrada.

Natisnili so 1500 izvodov modernega zemljevida Navadn Kranj in 3500 izvodov angleške različice Vanilla Kranj. (Foto: Špela Ankele)

KRANJ – Gorenjska metropola se je pridružila mestom, ki so za mlajše turiste že izdala trendovski zemljevid. Na Kranjskem tako najdemo tudi Franceta Prešerna, ki pred gledališčem rolka, in zadnjega mestnega dežnikarja Tomaža Jenka - Jeneta. Poleg njiju se turistom v besedi in piktogramu predstavi prvi kranjski sikh Mehtab Singh, ki je nedolgo tega v jedru mesta odprl trgovino z dišečimi čaji. Vsem trem družbo na zemljevidu Navadn Kranj dela še samooklicani župan Kransterdama, navdušen jamar in legendarni mestni hipi Slavko Manfreda - Slavc.

Kranjčani, ki so si med prvimi ogledali povsem v drugo smer zapeljan turistični zemljevid mesta, so novost po večini pozdravili z nasmeškom na licu. Hkrati so že opozorili, da bi kazalo na zemljevid vnesti nekatere izboljšave, saj prišlek od drugod pač ne more kar iz glave vedeti, kaj in kje za vraga so (Kranjčanom dobro znane zgradbe) »tri joške« ali »vesele Kranjčanke«, ki so, roko na srce, tudi za večino domačinov povsem neznan pojem.

Tiste, ki so letos snovali moderno zastavljen zemljevid Kranja, je v novo raziskovanje mesta vodila Zala Vidali. Snovalka kulturnih programov v hiši umetnikov, ki sredi mestnega jedra zadnja leta deluje za zidovi Layerjeve hiše, pravi: »S Tino Lazar sva že pozimi začeli razmišljati, kako bi mesto predstavili mladim turistom. V tujini imajo večja in turistična mesta podobne zemljevide, med katerimi so najbolj znani tisti pod imenom Use It. Pri izdelavi našega zemljevida smo se oprli na dobro obiskan blog, v katerem umetniki izberejo turistični cilj in ga narišejo.« Tako je začel nastajati kranjski zemljevid, ki ga je z domiselnimi ilustracijami podprl Tim Pregrad.

»Na začetku smo hoteli narediti zemljevid za mlade. A tekst, ki spremlja zemljevid, je tako zanimiv, da lahko rečemo, da ni namenjen le mlajšim turistom, temveč tudi vsem zvedavim,« je povedala Zala Vidali, ki poudarja, da je ekipa ustvarjalcev želela porušiti tudi tisto zlajnano krilatico, češ da se v Kranju nič ne dogaja. »Nasprotno – dokazujemo, da je mesto polno zanimivih in unikatnih stvari, samo najti jih je treba in prikazati na pravi način,« doda sogovornica, ki med bralci tega zemljevida vidi predvsem mlade popotnike z nahrbtniki, ki jih bo gibljiv opis kranjskih znamenitosti privabil, da si pobliže ogledajo osrednje gorenjsko mesto.

Od jošk do kremšnite

In kakšen je prvi vtis tistih, ki jim je sveže natisnjen zemljevid namenjen? »Zdaj že osem mesecev potujem po svetu in ravno v Evropi počasi končujem popotovanje. Začela sem v Aziji, nato pa sem Evropo začela odkrivati na severu. Tam sem, ravno v belgijskem Bruggeu, našla prvi takšen, mladim popotnikom prilagojen zemljevid. Čeprav ne vem točno, kaj bi angleški naslov Vanilla Kranj pomenil, pa je zemljevid, kakršne imajo predvsem večja evropska mesta, zelo zanimiv. Sploh je fino, da popotnik ve, kje si lahko privošči kaj za pod zob in kje si lahko na hitro ogleda mestne znamenitosti,« je pojasnila Stephanie Su, ki je bivala v kranjskem hostlu Cukrarna. Mimogrede: tam so opozorili, da bi bilo fino, če bi bil njihov hostel – sicer edini v starem delu mesta – na novem mestnem zemljevidu bolj opazen, ne pa samo prikazan s suhoparno številko.

Z nekoliko večjo zadržanostjo je zemljevid Navadn Kranj sprejel Matjaž Snedic, ki ima sredi mestnega jedra do kolesarjev prijazno Gostilno Matjaž. »Poglejte, na tem zemljevidu se kot dejavnega člana Kluba ljubiteljev glasbe omenja nekoga, ki ni bil med ustanovnimi člani. Klub smo ustanovili mi, skupaj s Francem Kuzmo, Simonom Uršičem in Zoranom Küslom. Letos bo klub praznoval 40-letnico. Prvi koncert smo načrtovali takoj po izdaji plate Buldožerja. Koncert smo razprodali, a smo ga nato morali prestaviti za en mesec, ker se je društvo paraplegikov pritožilo zaradi komada I Don't Wanna be A Paraplegic Baby,« je košček mestnih znamenitosti spotoma navrgel sogovornik, ki ve mnogo tega povedati o glasbeni zgodovini mesta na sotočju Save in Kokre.

»Pohvalno in koristno, da je Kranj dobil tovrsten zemljevid. A čas bo pokazal, katere izboljšave bo treba vnesti ob prihodnjih izdajah,« je novost komentiral Aleksander Pavšlar, predsednik Krajevne skupnosti Center. Res je, da oči prišleka ne morejo kar na suho vedeti, da Kranjčani z besedama tri joške poimenujemo niz značilnih stanovanjskih zgradb nasproti porodnišnice. In ta trenutek niti domačinom verjetno ni takoj jasno, da so na zemljevidu omenjene »vesele Kranjčanke« tri zgradbe pisanih barv, ki so v novejšem času zrasle ob kranjski gimnaziji. Ko že beseda nanese na gimnazijo – ta, za mesto tako zelo značilna stavba, ki so ji domačini zaradi rumenega kockastega videza nadeli ime kranjska kremšnita, žal ni našla svojega mesta na zemljevidu.

Vsekakor je ta oblikovno zelo dodelan. To je ugotovil tudi Damir Globočnik, vodja galerijske dejavnosti v Gorenjskem muzeju Kranj: »Na prvi pogled je zemljevid likovno in ilustrativno zelo humorno in sproščeno zasnovan. A zdi se, da je zaradi zelo podrobnega opisa znamenitosti na hrbtni strani namenjen tistim, ki mesto že zelo dobro poznajo, ne pa tujcem oziroma turistom.«

Kot rečeno, so Kranjčani ob pogledu na svež zemljevid mesta, večinoma z nasmeškom potrdili zapisano. »Fino je imeti kaj takega, saj lahko to privabi turiste in jim omogoči drugačen način doživljanja mesta,« je noviteto komentiral Milan Vasiljević, vodja trendovskega lokala Terasa. Ta je na zemljevidu omenjen kot »galerija z zavidljivo zbirko umetnin slovenskih pivovarjev, vinarjev in žganjarjev. Pri izbiranju med 18 slovenskimi vrstami piva natakarica prijazno podeli kakšno zanimivo štorijo, za zajtrk pa postreže z odličnim kruhkom, maslom, medom in marmelado domačih pridelovalcev, seveda.«


Več turistov

Po podatkih Zavoda za turizem Kranj je mesto lani obiskalo 8000 ljudi, letos je turistov še več. To so večinoma enodnevni gostje, med katerimi približno tretjina spada v skupino mladih popotnikov. O projektu Navadn Kranj, ki je te dni luč sveta uzrl v obliki zemljevida, so v Layerjevi hiši sicer zapisali, da gre za začetek nove kranjske zgodbe: »Kranj je četrto največje mesto v Sloveniji in nemalokrat se do njega obnašamo kot do mesta duhov. Pa ni, mladinska kultura je živa in živahna, kulturna scena vedno bolj bogata, staro mesto je prečudovito, idej kar mrgoli, le še na prave naslove jih bo treba nasloviti.« 

 

Deli s prijatelji