OSNOVNOŠOLCI

Prešeren je dobil brke

Objavljeno 17. junij 2016 10.14 | Posodobljeno 17. junij 2016 10.14 | Piše: Š. A.

Učenci kranjske osnovne šole na eni od miz pustili celo lastne iztrebke.

Devetošolci OŠ Franceta Prešerna se niso najbolj dostojno poslovili od šolskih klopi. Foto: Špela Ankele

KRANJ – Ob koncu šolskega leta je navada, da devetošolci naredijo črto pod osnovno šolanje in se poslovijo od učiteljev, ki so jih spremljali na poti do znanja. To slovo je po navadi prijetno in prijazno, a kaj lahko gre razigranost navihane mladine predaleč, kar so te dni občutili na kranjski osnovni šoli Franceta Prešerna.

»Že dopoldne so fasado šole popisali z grafiti, zvečer pa so nadaljevali bolj prefinjeno. Najprej so na streho šole odnesli stole in mize ter povzročili nekaj škode na pohištvu. Tudi zvečer se je nadaljevalo risanje s spreji in kredami,« je pojasnil Aleš Žitnik, ravnatelj omenjene šole.

Na steni telovadnice je peščica devetošolcev pustila grafite, ki niso nič kaj umetelno napisani in nakazujejo na to, da je njihov avtor prešprical precej ur slovenščine. Nekako takole je pisalo s črnim sprejem: »Ni nam neki ratal sam nimaš kj. Trudl smo se da bi bli ugled.« Mladina je s kredo v roki narisala brke na kip Franceta Prešerna, ki stoji pred šolskim vhodom, enega od avtomobilov, parkiranih na šolskem parkirišču, pa so polepili s samolepilnimi lističi. Oboje bi lahko uvrstili med nedolžne, celo simpatične potegavščine, česar pa vsekakor ne bi mogli zapisati ob pogledu na eno od miz, na kateri so najstniki pustili lastne iztrebke in se povsem nedostojno poslovili od osnovnošolskih učilnic.

Koliko škode so povzročili mladeniči, ki so čečkali in rovarili, še ni znano, vsekakor pa bodo imeli v šoli z odstranjevanjem grafitov za nekaj sto evrov stroškov. Ta denar bi lahko porabili drugače – navsezadnje živimo v takšnih časih, da šolski skladi, kamor se steka pomoč socialno ogroženim učencem, nikdar niso dovolj polni. Doslej so se zaključne generacije na OŠ Franceta Prešerna dostojno poslavljale od učiteljev, a letos lahko brez pretiravanja zapišemo, da je šla mladina predaleč. O dogodkih, ki mladeničem nikakor ne bi smeli biti v ponos, so že obveščeni policisti. Ti še zbirajo podatke, saj ugotavljajo, ali dogajanje spada v poglavje prekrškov ali gre nemara za kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari. Že zdaj je jasno, da se utegne mladeničem pred očmi zabliskati. A ne zaradi slave, ki so si jo nakopali ob koncu šolskega leta, temveč zaradi 208 ali več evrov denarne kazni, ki jim jo možje v modrem lahko pripišejo zaradi vandalizma.  

Deli s prijatelji