PAJEK

Presenečenje 
v finančnem omrežju

Objavljeno 23. junij 2013 21.30 | Posodobljeno 23. junij 2013 21.29 | Piše: Ali Žerdin

V torek, 11. junija, so se hipoma spremenili upravljavski temelji največje banke in največje zavarovalnice v državi. Novo vozlišče zavarovalniško-bančnega omrežja?

France Arhar je star bančniški maček. Foto: Ljubo Vukelič

Ko se je v torek, 11. junija, sestala skupščina banke NLB, se je zgodilo presenečenje. Predstavniki državnih lastnikov so na skupščino prinesli sveženj papirjev, na katerih so bila zapisana imena članov novega nadzornega sveta. Poteza je bila presenetljiva zato, ker se je seznam pojavil tik pred glasovanjem. En seznam kandidatov se je umaknil, potrjen je bil drug, povsem svež. V nekaj urah so se nepričakovano zamenjali upravljavski temelji Nove Ljubljanske banke. Do torka se je zdelo, da bodo korporativno upravljanje NLB vodili ljudje iz tujine, potem pa so se v nekaj minutah zadeve obrnile na glavo.

Le nekaj ur pozneje se je podoben preobrat zgodil tudi v Zavarovalnici Triglav. Skupščina je odstavila stare nadzornike, združenje malih delničarjev pa je predstavilo seznam kandidatov za nov nadzorni svet. Menjava nadzornikov Zavarovalnice Triglav se je zgodila le nekaj tednov za tem, ko je nadzorni svet odstavil glavnino uprave sicer dobičkonosne zavarovalnice.

Tako se v torek, 11. junija, niso spremenili le upravljavski temelji največje banke v državi, ampak tudi upravljavski temelji največje zavarovalnice v državi. Kakšno je torej novo vozlišče zavarovalniško-bančnega omrežja?

Britanski krak NLB

Človek, ki povezuje Zavarovalnico Triglav in Novo Ljubljansko banko, je Uroš Ivanc. Ta je izvršni direktor Zavarovalnice Triglav za finance in novi nadzornik NLB, hkrati pa je nadzornik v pokojninski zavarovalnici Skupna, v Triglav Skladih in trgovski družbi Nama – če naštejemo le slovenska podjetja.

En krak nove finančne moči v NLB sega v Veliko Britanijo. Miha Košak dela za finančno družbo VTB Capital, Tit A. Erker pa za naftno družbo BP.

V novi posadki nadzornikov NLB ne moremo mimo Sergeje Slapničar, izredne profesorice na ljubljanski ekonomski fakulteti. Slapničarjeva je hkrati nadzornica v NLB in novomeški Krki. Posle Krke nadzira skupaj z eno od direktoric NLB Mojco Videmšek Osolnik.

Med vsemi novimi nadzorniki NLB se lahko z največjo kilometrino in s poznavanjem slovenske in globalne bančne scene pohvali France Arhar, direktor Združenja bank Slovenije, nekdanji predsednik uprave UniCredit banke in guverner Banke Slovenije v letih, ko se je država osamosvajala. Arhar je poleg tega, da vodi Združenje bank, še glavni sogovornik s Hrvaško, ko gre za vprašanja Ljubljanske banke.

Hrvat na Triglavu

Posebno vozlišče omrežja državnih bank in zavarovalnic je že omenjena pokojninska zavarovalnica Skupna. V tej se namreč kot nadzorniki pokojninske zavarovalnice bolj ali manj redno sestajajo izvršni direktorji NLB in Zavarovalnice Triglav – in seveda še nekaterih pomembnih gospodarskih družb.

Mednarodni pridih ima tudi novi nadzorni svet Zavarovalnice Triglav. Dubravko Štimac je predsednik uprave PBZ Croatia osiguranje, hrvaške pokojninske zavarovalnice, hkrati pa je glavni nadzornik Podravke in zagrebške Borze.

Ob manevrih, ki so povezani z omrežjem finančne moči, pa ne moremo mimo Soda. Matej Runjak, član uprave Soda, ki je v torek zjutraj na skupščino NLB prinesel nov seznam kandidatov za nadzorni svet največje banke, je bil na popoldanski skupščini imenovan v nadzorni svet Zavarovalnice Triglav.

Deli s prijatelji