KABINET

Presenečenje: Miro Cerar ima novega državnega sekretarja

Objavljeno 28. julij 2016 19.43 | Posodobljeno 28. julij 2016 19.44 | Piše: STA, T. B.

Vlada je za novega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Mira Cerarja imenovala Antona Žuniča.

LJUBLJANA – Vlada je danes Janeza Lenarčiča razrešila s položaja državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade, zadolženega za zunanje in evropske zadeve. Lenarčič namreč odhaja na mesto stalnega predstavnika Slovenije pri EU. Ob tem je vlada za državnega sekretarja v kabinetu premierja Mira Cerarja imenovala nekdanjega prvega nadzornika NLB Antona Žuniča.

Sedanjemu veleposlaniku, stalnemu predstavniku Slovenije pri EU Radu Genoriu se mandat izteka konec julija, na enem ključnih diplomatskih mest pa ga bo nasledil Lenarčič, ki je bil v preteklosti med drugim tudi direktor Urada za demokratične inštitucije in človekove pravice pri Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi.

Žuniča bo državni sekretar v Cerarjevem kabinetu postal s 16. avgustom. Na uradu vlade za komuniciranje so ga opisali kot uveljavljenega strokovnjaka s področja financ in bančništva, ki je med 1993 in 2005 deloval v sistemu Nove Ljubljanske banke (NLB). V obdobju med septembrom 2002 in majem 2005 je bil tudi predsednik nadzornega sveta največje slovenske banke.

V NLB je opravljal tudi funkcijo direktorja sektorja in centra za upravljanje tveganj, pred tem pa je bil tudi samostojni analitik na področju zakladništva ter strategije in prestrukturiranja banke.

Med 2002 in 2005 je bil Žunič tudi državni sekretar na ministrstvu za finance in generalni direktor za področje zakladništva. V vladnem uradu za komuniciranje so zapisali, da je s svojim delom uspešno pripomogel k zmanjšanju inflacije oziroma usmerjanju javnih podjetij v večjo učinkovitost, z oblikovanjem enotnega zakladniškega sistema pa je po njihovih navedbah zagotovil pregleden plačilni promet proračunskih porabnikov ter bolj gospodarno upravljanje likvidnosti javnega sektorja.

Od leta 2014 je Žunič samostojni podjetnik, med 2012 in 2015 pa je opravljal tudi funkcijo predsednika upravnega odbora proizvajalca arom Vitiva iz Markovcev, ki je od 2014 v lasti izraelskega Frutaroma.

Deli s prijatelji