VROČA KRI

Prerezane gume zaradi romske restavracije, politiki odstopajo

Objavljeno 28. november 2013 14.41 | Posodobljeno 28. november 2013 14.41 | Piše: K. K.

Romska restavracija ali medgeneracijski center, to vprašanje je razdelilo prebivalce mariborske mestne četrti Magdalena.

Nekdanja picerija Ču ču naj bi postala romska restavracija.

MARIBOR – Mariborski župan Andrej Fištravec je danes organe pregona pozval, naj raziščejo vse okoliščine razbitja avtomobila predsednice mestne četrti Magdalena Jožice Lešnik Švajger. Ta je skupaj s podpredsednikom Tomažem Kostanjevcem včeraj odstopila. Lešnik Švajgerjevi so namreč na dvorišču pred domom v noči na sredo neznanci razbili vetrobransko steklo in prerezal obe sprednji pnevmatiki na avtomobilu. Fištravec obsoja vsako nasilno dejanje in povzročanje materialne škode. 

Obsojata medije

Za odstop sta se po poročanju Slovenske tiskovne agencije odločila zaradi, kot sta zapisala, velike medijske kampanje, pritiskov, groženj in večje materialne škode. Predsednica in podpredsednik sta poudarila, da nepreklicno odstopata z vseh funkcij v mestni četrti. Če so po mnenju Lešnik Švajgerjeve ter Kostanjevca želeli nekateri mediji doseči javni linč in njima neposredno ter posredno škodovati, jim je to uspelo. »Čas za obsodbo in igranje prestiža manipulacije je zdaj na strani medijev ter tudi vodstva Mestne občine Maribor,« sta dodala.

Medgeneracijski center ali restavracija?

Župan Fištravec je v soboto sklical zbor krajanov mestne četrti Magdalena, na katerem so svoje poglede predstavili tako nasprotniki kot podporniki načrtovane romske restavracije na Gorkega ulici. Zbralo se je okoli sto ljudi. Najglasnejši so bili nasprotniki, a niso bili dovolj številčni, da bi lahko sprejeli kakšen zavezujoč sklep. Župan je shod zaključil z besedami, da v Mariboru živijo različni ljudje, ki morajo sobivati. Romska restavracija Romani kafenava, ki jo želi v nekdanji piceriji Ču Ču odpreti društvo Epeka v sodelovanju z romskim društvom Romano Pralipe, je primer socialnega podjetništva, ki je financirano iz Evropskega socialnega sklada in ga podpira tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Odprtje je predvideno za spomladi prihodnje leto, v njej pa naj bi zaposlili najmanj pet pripadnikov romske manjšine. Nekateri prebivalci mestne četrti Magdalena nasprotujejo romski restavraciji zaradi slabih izkušenj z Romi, drugi pa, ker želi mestna četrt v omenjenem prostoru postaviti večnamenski medgeneracijski center. Slednje je zagovarjal tudi svet mestne četrti na čelu z Lešnik Švajgerjevo.

Deli s prijatelji