ZASLUŽKARJI

Preprodajajo slovensko kri in dajejo kredite?

Objavljeno 03. april 2012 13.17 | Posodobljeno 03. april 2012 17.33 | Piše: D. P., A. L.

Minister za zdravje naj bi zahteval poseben nadzor. Velušček s tem ni seznanjen.

Slovenci radi pomagamo.

LJUBLJANA – Zavod Republike Slovenije za transfuzijsko medicino (ZTM) zbira kri na krvodajalskih akcijah. Po poročanju Požareporta to kri zberejo, jo dajo v predelavo in nato prodajo zavodu, pri tem pa kujejo dobičke okoli 10 milijonov evrov letno. 

Direktor omenjenega javnega zavoda Igor Velušček je za Slovenskenovice.si pojasnil, kaj se zgodi s krvjo, ki jo da krvodajalec: »Vzame se polna kri. Krvodajalec jo da brezplačno. ZTM jo predela v temeljne komponente – jih je sicer več – in potem oskrbujemo naše bolnišnice z eritrociti, s trombociti in plazmo za klinične namene. Tistega dela plazme, ki je ne uporabijo za klinične namene, ne zavržemo, ampak predelamo v zdravila iz krvi, ki jih prodajamo. Kri se res daruje brezplačno, vendar se morate zavedati, ko vstopite noter, ste v prostoru, ki nekaj stane. Igle nekaj stanejo. Diplomirana medicinska sestra nekaj stane. Zato imajo tudi vse komponente svojo ceno in imajo zdravila iz krvi svojo ceno. Enako je pri hidroelektrarnah: voda je zastonj, pa elektriko vseeno plačujemo. Osnovna kri pa je res brezplačna.«

Za kredite?

Denar ne počiva na računu, ampak naj bi ga posojali različnim prijateljskim podjetjem kot kredit. Dogaja pa se, da ta denar sploh ni vrnjen, saj podjetja ali posojilojemalci propadejo, piše Požareport. Velušček to zanika: »Prosta likvidnostna sredstva mi plasiramo v skladu z zakonodajo, ne podjetjem, ampak v zakladnico pri ministrstvu za finance oziroma poslovnim bankam.« Ta sredstva so se nabirala skozi leta, skozi 20-letno oziroma večletno poslovanje in znašajo zdaj okoli 11 milijonov evrov.

Velušček opozarja, da so lani ustvarili 350 tisoč evrov presežka prihodkov nad odhodki in nikakor ne 10 milijonov.

Uvedli izredni nadzor

Zaradi teh podatkov naj bi minister za zdravje Tomaž Gantar že zahteval izredni nadzor poslovanja zavoda. Velušček s tem ni seznanjen, jih je pa že poklical in čaka na njihov odziv. »Lahko pridejo, nimam nobenih zadržkov. To, kar sem vam povedal, drži in nimam nobenih težav s tem,« je trdno o svojem prav prepričan direktor javnega zavoda.

Na ministrstvu za zdravje so potrdili, da so se za izredni upravni nadzor res odločili. »Na podlagi ugotovitev nadzora bodo sprejeti potrebni ukrepi,« so zapisali. Dodali so še: »V okviru nadzora pričakujemo tudi pridobitev podatkov glede oskrbe pacientov s krvjo in posameznimi krvnimi komponentami ter z industrijsko izdelanimi zdravili iz krvi in plazme, zbrane na območju Slovenije, za katere smo ZTM zaprosili 14. marca letos, po seji Strokovnega sveta za preskrbo s krvjo.«

Deli s prijatelji