REŠITEV?

Prepričan, da je raka pozdravil z marihuano

Objavljeno 15. junij 2014 22.28 | Posodobljeno 15. junij 2014 22.28 | Piše: Oste Bakal

Za 29-letnega politologa in novinarja iz Celja je konopljino olje rešilna bilka.

Videti je bilo brezupno, tumor je bil nadvse agresiven. Foto: osebni arhiv

DUNAJ – Nič kaj prijetnega spomina na drugo polovico letošnjega februarja nimata znana slovenska pianistka in skladateljica Tina Mauko, Ljubljančanka, rojena v Gornji Radgoni, ter njen partner, 29-letni partner Elvis Džaferovič iz Celja, ki živi in dela na Dunaju. Še več – še posebno Elvis se bo dogajanja spominjal z veliko grenkobe.

Kako tudi ne, ko pa je v avstrijski prestolnici skorajda umrl, pri tem pa naj ne bi bilo ustrezne pomoči, ne zdravnikov, domnevno še manj pa slovenskega veleposlaništva na Dunaju, ki naj bi, po trditvah Maukove in Džaferoviča, moralo vsaj malo pomagati slovenskim državljanom. Kljub začetnim težavam se je sprva vse uredilo, a poznejša diagnoza je oba šokirala. Ugotovili so namreč, da Elvis boleha za nadvse težko ozdravljivo vrsto možganskega raka.

S tumorjem četrte stopnje

Elvis želi zdaj, ko je najhuje za njim, drugim ljudem s podobnimi težavami pomagati, predvsem pa še komu odpreti oči in spodbuditi k razmišljanju in raziskovanju.

»Torej, pred dobrimi tremi meseci sem doživel epileptični napad, zaradi katerega sem pristal v bolnišnici, kjer so mi diagnosticirali možganski tumor oziroma glioblastom, tumor četrte stopnje, najagresivnejši, kar jih je. Uradna medicina ga označuje za neozdravljivega, pomeni gotovo smrt v nekaj tednih, če se ga ne lotimo s kemoterapijo in obsevanjem. Po dveh operacijah možganov so mi že rezervirali meritve čelade za obsevanje, ki jo prejme vsak na taki kemoterapiji. Po načrtu bi po petih tednih obsevanja jemal tablete za kemoterapijo do obdobja približno enega leta, česar pa velika večina ne doživi, saj prej umre. Povedo ti, da s tem postopkom uničijo vse, kar je v določenem radiusu od točke, kjer je bil odstranjen tumor, ter da ti s tem postopkom podaljšujejo življenje. Nič kaj spodbudno,« pravi Elvis.


Tina in Elvis

Celjan Elvis Džaferovič je sicer po izobrazbi politolog, ki se ukvarja z glasbenim menedžmentom in agencijo Uvertura. Star je 29 let. Živi in deluje na Dunaju. Bil je tudi novinar na Financah, delal je v menedžementu didžeja Umeka, organiziral je koncerte, zabave, zdaj pa propagira rock skupine in pomaga partnerici Tini Mauko. Tina izvira iz Gornje Radgone (Norički Vrh) in je priznana slovenska umetnica, skladateljica in pianistka, prejela je tudi študentsko Prešernovo nagrado, je nagrajenka različnih pianističnih tekmovanj. Zaradi raznovrstnega skladateljskega opusa in orkestrskih del je 32-letna Tina ena vodilnih skladateljic sodobne slovenske glasbe. 

Občutek je neverjeten

Po preletu literature in pogovorih s številnimi prijatelji se je sogovornik odločil zavrniti ponujeni način zdravljenja ter se poskušal pozdraviti sam. Torej ozdraviti bolezen, za katero ti doktor nevrologije pove, da je neozdravljiva ... Frajer, kajne? A Elvis se je trdno odločil za svojo pot in seveda mu ni žal. »Med drugim sem trikrat na dan jemal konopljino smolo, nekateri ji pravijo hašiševa smola ali tinktura. Po domače povedano, to je izjemno visok koncentrat konoplje, ki se pridobi po posebnem postopku. Tisti, ki me poznajo, vedo, da v življenju nisem poskusil trave, a vseeno sem bil toliko odprt in sem zadevo brez pomislekov poskusil. Že po prvi uporabi smole sem čutil učinke v možganih ter na levi roki. Kajti tumor mi je poškodoval del možganov, ki je nadzoroval motoriko leve strani telesa. Občutek je bil res neverjeten. THC sam opravi delo. Da, zloglasni kanabinoid, glede katerega so me strašili že v osnovni šoli, zdravi! Česa takega ne občutiš po nobeni tableti,« nam je povedal Elvis Džaferovič.

Stanje se mu je hitro izboljševalo in tudi magnetna resonanca je kmalu pokazala, da se je bolezen ustavila.

Tisočaka na mesec

Je zdaj torej zdrav? »Sem prvi na svetu, ki mu je uspelo uradno premagati glioblastom? Bom končno zaradi dosežka vpisan v Wikipedijo? Močno dvomim. Uradna medicina me verjetno ne bo vključila v statistiko, tako kot mnogih pred menoj ni, ki so jemali smolo ter ozdraveli. Kljub temu da me stane prek tisoč evrov na mesec, ker jo moram kupovati na črnem trgu, saj jo naša draga država prepoveduje, jo še vedno jemljem. Nekoč se je pozdravil anonimni 76-letni Slovenec, ki je ozdravel bojda v Bangladešu, tokrat sem to jaz! Vsakomur pokažem izvide in slike, lahko si vsakdo pride pogledat, če ne verjame! Resno,« je ponosen Celjan Elvis. »Bliža se čas, ko bosta raka v svojem življenju doživela vsak drugi moški ter vsaka tretja ženska v zahodnem svetu. To pomeni, da se bo malone vsakdo srečal z njim v obsegu najožje družine. Kdo si tega res želi? Jaz sem živ dokaz, da konoplja zdravi. Kakšen dokaz še potrebujemo? Slika je današnja, poglejte, torej bom tri mesece po napovedi gotove smrti popolnoma fit.«

Zaradi zadnjih rezultatov Elvisovega zdravljenja sta se oba s Tino pridružila redkim aktivistom, ki se borijo za legalizacijo konoplje. Elvis je še dodal: »Kmalu se lahko zgodi, da bodo kemoterapevtske tablete ali obsevanja uničile tudi tvoje življenje, kajti drugega uradna medicina v boju zoper raka ne ponuja, kljub temu da se vsako leto zberejo milijarde z donacijami za raziskave. Jaz pa se lahko le zahvalim vsem za pozitivne misli in podporo ter za zaupanje v mojo ozdravitev brez kemoterapij in obsevanj!« 

Deli s prijatelji