NOVELA ZAKONA

Prepovedali cirkuse z živalmi

Objavljeno 07. marec 2013 22.47 | Posodobljeno 07. marec 2013 22.49 | Piše: Mo. S., STA

Po novem je prepovedan tudi zakol živali brez predhodnega omamljanja.

Po novem bodo prepovedani tudi cirkusi in podobne prireditve, v katerih nastopajo prostoživeče živali.

LJUBLJANA – Državni zbor (DZ) je sprejel novelo zakona o zaščiti živali, potrebno zlasti zaradi uskladitve z evropsko direktivo glede zaščite živali, ki se uporabljajo v znanstvene namene. Novela, ki bistveno zaostruje poskuse na živalih, temelji na načelih odgovornega lastništva in humanega ravnanja z živalmi, obsega pa spremembe na področju poskusov na živalih, zakola, spreminja definicijo nevarnega psa in izboljšuje zajem podatkov za vodenje centralnega registra psov.

Z novelo zakona o zaščiti živali se po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Branka Ravnika oblikuje nova raven zaščite živali na več področjih, predvsem v reji, poskusih in pri zakolu. Novela določa bolj restriktivne ukrepe pri laboratorijskih poskusih na živalih. Po novem bo treba za vsako dejanje, ki se opravi na živalih oziroma na živalskem tkivu, pridobiti predhodno soglasje posebne etične komisije.

Brez predhodnega omamljanja ne bo šlo

Kljub pritiskom nekaterih verskih skupnosti bo zakol živali brez predhodnega omamljanja po novem prepovedan, s čimer bo slovenska ureditev tega področja strožja, kot je v EU. Žival bo dovoljeno zaklati le tako, da bo usmrčena z ustreznim predhodnim omamljanjem. To po mnenju muslimanske in judovske skupnosti preprečuje možnost udejanjanja verske svobode, zato so nekateri v današnji razpravi opozarjali na možnost zahteve za ustavno presojo zakona. Zakol brez omamljanja je v Sloveniji dovoljen izključno, če gre za zakol perutnine, kuncev in zajcev zunaj klavnice za zasebno, domačo uporabo.

Na predlog nevladnih organizacij so v zakon zapisali prepoved reje in lov živali zgolj zaradi pridobivanja kožuhov, vendar pa po Ravnikovih zagotovilih to ne bo imelo vpliva niti na rejo kuncev zaradi mesa niti na tekstilno, oblačilno in usnjarsko predelovalno industrijo. Če bodo na ministrstvu ugotovili, da prinaša negativne ekonomske učinke, se bodo ustrezno odzvali. V Sloveniji je sicer prijavljena ena tovrstna reja s 100 živalmi.

Kateri psi so nevarni?

Za nevarnega bo po novem veljal tudi napadalen pes in tisti, ki ogroža okolico zaradi svoje neobvladljivosti, medtem ko po zdajšnji ureditvi velja za takega šele pes, ki je ugriznil človeka ali žival. Skrbnik živali pomeni osebo, ki odgovarja za žival in ni nujno njen lastnik. Občinski redarji bodo v primeru odkritega prekrška na javni površini dobili pristojnost ustreznega ukrepanja. Poleg tega se bo izboljšal zajem podatkov za vodenje centralnega registra psov: obvezen bo vnos podatka o izvoru psa, s čimer se želi preprečiti nezakonit promet z živalmi.

Po novem bodo prepovedani tudi cirkusi in podobne prireditve, v katerih nastopajo prostoživeče živali.

Deli s prijatelji