BREZ SKRBI

Preplah na pediatrični kliniki odveč, voda je pitna

Objavljeno 02. september 2014 18.09 | Posodobljeno 01. september 2014 23.01 | Piše: Mo. S.

Skupno so iz vodovodnega omrežja pediatrične klinike odvzeli 26 vzorcev pitne vode in vsi so ustrezni.

Luksuz, ki se ga ne zavedamo.

LJUBLJANA – Namigovanja, da voda na pediatrični kliniki ni pitna, UKC Ljubljana ostro zavrača. Sporočili so, da je voda pitna tako na pediatriji kot v drugih objektih UKC, kar potrjuje tudi poročilo o redno opravljenih mikrobioloških preskusih odvzetih vzorcev vode iz vodovodnega omrežja objektov z dne 15. julija 2014.

Vsi vzorci ustrezni

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je v rednem letnem programu opravil mikrobiološke preskuse odvzetih vzorcev vode, preizkusi pa so pokazali, da so vzorci glede na preiskane parametre mikrobiološko ustrezni. Skupno so iz vodovodnega omrežja pediatrične klinike odvzeli 26 vzorcev pitne vode in vsi so neoporečni. V UKC Ljubljana so uvedli tudi program preprečevanja legioneloz. Izvajajo vse preventivne ukrepe, ki  zmanjšujejo možnost razrasta legionel, težav zaradi morebitnega pojava legioneloze pa ni.

Voda ves čas zdravstveno ustrezna

Za nadzor zdravstvene ustreznosti pitne vode je v UKC pristojna Biserka Moder, ki pravi, »da UKC Ljubljana izvaja vse preventivne ukrepe za vzdrževanje nizkega števila mikroorganizmov v internem vodovodnem omrežju. Na pediatrični kliniki so poleg rednega vzorčenja po programu vključene še dodatne aktivnosti za zmanjševanje možnosti razvoja in razmnoževanja mikroorganizmov v pitni vodi. Voda je ves čas zdravstveno ustrezna, saj ne vsebuje mikroorganizmov, parazitov in njihovih razvojnih oblik v številu, ki bi lahko predstavljalo nevarnost za zdravje ljudi ali drugače povedano – je skladna s pravilnikom o pitni vodi, higiensko neoporečna in ne pomeni nobene nevarnosti za zdravje.«

V UKC pravijo še, da na vseh klinikah redno izvajajo točenja vode, zagotavljajo ustrezno temperaturo vode, preprečujejo njeno zastajanje, skrbijo za čiščenje izlivnih mest in enkrat letno ob dvigu temperature sanitarne vode nad 65 °C izvajajo intenzivno točenje vode iz vseh izlivnih mest.

»Kakršen koli preplah, da voda na pediatrični kliniki ali kjer koli drugje v UKC Ljubljana ni pitna ali da je zaradi pitja možna okužba, je povsem nepotreben,« ugotavljajo v osrednji slovenski bolnišnici.

Deli s prijatelji