TOŽBA

Prepisal stanovanje, da ne bi plačal svoji žrtvi

Objavljeno 08. julij 2013 14.09 | Posodobljeno 08. julij 2013 14.09 | Piše: Iztok Umer

Bruno Jerman je bil kaznovan za posilstvo bolnega Luke. Nepremičnino prepisal hčerki, mama žrtve ga (zaman) toži.

KOPER – »Ne morem se otresti občutka, da naše pravosodje bolj ščiti storilce kaznivih dejanj kot pa njihove žrtve. Vsaj v mojem primeru odločitve koprskega okrožnega sodišča stalno tepejo mene, redno moram plačevati vse sodne takse, da ne govorim, koliko denarja je šlo za advokate, medtem ko je storilec najbolj sprevrženega kaznivega dejanja, spolne zlorabe slabotne osebe, vse od začetka deležen vseh privilegijev, od brezplačne pravne pomoči do tega, da je navkljub opozorilom sodišča svojo nepremičnino z darilno pogodbo prepustil hčerki in se s tem skorajda otresel plačila odškodnine, ki jo moram po neuspelem poravnavnem naroku zdaj voditi po redni poti z vsemi sodnimi stroški in stroški za advokate. Ni čudno, da žrtve prej obupajo in odstopajo od tožb,« je zgrožena Nada Rabič Bajc iz Ankarana, ki na sodišču že več kot sedem let bije boj, podoben tistemu z mlini na veter.

Zavrnjena vloga

Nadina zgodba je zares srhljiva. Potem ko so pred več kot sedmimi leti pod streho svoje stanovanjske hiše vzeli takrat 56-letnega Bruna Jermana s Hrvatinov, ker se je sprl z družino, so kmalu z grozo ugotovili, da je spolno zlorabil njenega 24-letnega sina Luko, ki ima downov sindrom. Spoznanje je bilo težko, še težja je bila pot za dosego pravice. Že po vloženi ovadbi in poznejši obtožnici je koprsko okrožno sodišče Jermanu odpravilo pripor. »Mirno se je sprehajal po Ankaranu in ubogemu sinu napovedal maščevanje. Luka se tri leta ni upal iz hiše, vse dokler ni sodba postala pravnomočna in je moral Jerman za dve leti in pet mesecev v zapor. Sodili so mu kot prejemniku socialne pomoči, zato je bil oproščen plačila vseh stroškov in deležen brezplačne pravne pomoči, čeprav je bil lastnik nepremičnine, stanovanja. Že prvostopenjsko in pozneje višje sodišče je odločilo, da bo moral plačati odškodnino za vse težave, ki jih je povzročil sinu in naši družini. Konec lanskega leta je Jerman kazen odslužil,« razlaga Rabič Bajčeva.

Prizadeta mati je že med Jermanovim prestajanjem zapora in pred vložitvijo odškodninskega zahtevka na koprsko okrožno sodišče vložila vlogo, da se mu prepove odtujitev nepremičnine, s katero je razpolagal. »Sodnica Mojca Kete Ujčič je mojo vlogo zavrnila z obrazložitvijo, da je nisem dovolj utemeljila, da bi imel namen nepremičnino odtujiti. Črne slutnje so se uresničile tik pred njegovim odsluženjem zaporne kazni. Stanovanje je Jerman z darilno pogodbo prepisal na hčerko in po treh mesecih je bilo vpisano na njeno ime v zemljiški knjigi. Preslepil je tako mene kot sodišče. Še več, ko je bil pri isti sodnici razpisan poravnavni narok, se je znova branil z brezplačno pravno pomočjo in diktiral, kolikšna naj bi bila odškodnina. Poravnava seveda ni uspela. Jaz bi morala položiti 1000 evrov za plačilo imenovanja sodnega izvedenca, da se redni postopek sploh začne. Prosila sem za obročno plačilo, saj mi je letos umrla mati, kar je sodnica brez obrazložitve zavrnila, zavrnila je še druga dva moja predloga,« pojasnjuje Ankarančanka.

Nadi se je film dobesedno strgal. Še istega dne je zahtevala pogovor pri zdaj že nekdanjem predsedniku okrožnega sodišča Vitomiru Bohincu, ki je v začetku brez napovedi ni hotel sprejeti, ko pa je vztrajala, da sodišča ne bo zapustila, ji je sporočil le, da se kot predsednik sodišča o konkretnih postopkih s strankami ne more pogovarjati.

»Res razpolagam z nepremičnino, vendar nimam več denarja za advokate. Po drugi strani sem izvedela, da Jermanova hčerka stanovanje oddaja v najem, on pa uživa sicer skromno penzijo, zato je zopet deležen brezplačne pravne pomoči in se dobesedno požvižga na odškodnino, ki jo bo v končni fazi moral plačati. Čeprav sem že vsa izčrpana in brez denarja, bom v tej zadevi šla do konca,« vztraja Nada Rabič Bajc.

Deli s prijatelji