ŠOK

Preobrat v javnem mnenju: Pahor prevzel vodstvo!

Objavljeno 09. november 2012 16.03 | Posodobljeno 09. november 2012 16.03 | Piše: E. N.

Več kot 2000 bralcev Novic je dobrih 40 ur pred odprtjem volišč odločilo: zmaga na predsedniških volitvah se obeta Borutu Pahorju. Kar dve tretjini Zverovih volivcev bi namreč v drugem krogu med Türkom in Pahorjem glasovali za slednjega.

V spletni anketi, ki smo jo na slovenskenovice.si izvedli v zadnjem tednu pred volitvami, je na površje prišlo tisto, kar so mnogi že dolgo ugibali: prednost, ki jo je v javnomnenjskih raziskavah imel zdajšnji predsednik Danilo Türk, je izhlapela. 

Na prvo mesto se je zavihtel Borut Pahor, ki je po mnenju volivcev očitno dodobra izkoristil predvolilna soočenja.

Pahor vodilni že v prvem krogu

Pahorju bodo v drugem krogu Zverovi volivci prišli zelo prav.

V spletni anketi Slovenskih novic je 2004 sodelujočih odločilo takole: Pahor bi v prvem krogu volitev dobil 38,3 odstotka glasov. Danilo Türk je na drugem mestu z manj kot tretjinsko podporo, zelo veliko pa je pridobil tudi Milan Zver, ki se je močno približal drugouvrščenemu.

Neodločenih volivcev je zelo malo. Le vsak 20. sodelujoči se ni odločil za nobenega izmed treh kandidatov.

Borut Pahor38,3 %
Danilo Türk28,9 %
Milan Zver27,8 %
Ne vem1,5 %
Ne bi se udeležil volitev3,5 %

image

Kaj pa drugi krog?

Sodelujoče, ki ste označili, da bi v prvem krogu glasovali za Milana Zvera, smo povprašali, za katerega kandidata bi glasovali v morebitnem drugem krogu, če se Zver ne bi uvrstil vanj.

Rezultati so presenetljivi: dve tretjini Zverovih volivcev bi v drugem krogu glasovali za Pahorja. Türk pa, kot kaže, na njihove glasove ne more računati: zgolj vsak 20. Zverov volivec bi v drugem krogu, v katerem bi se pomerila Türk in Pahor, glasoval za zdajšnjega predsednika. Tretjina ne bi izbrala nobenega oz. se ne bi udeležila drugega kroga.

image

Odločili boste vi

V nedeljo bo ekipa portala slovenskenovice.si z vami. Ves dan in še pozno v noč bomo v živo spremljali štetje glasov, javljali se vam bomo iz volilnih štabov in vam iz minute v minuto prinašali najnovejše dogajanje, komentarje in analize prvega kroga volitev. 

image Vabimo vas h komentiranju volitev na naši facebookovi strani.

Deli s prijatelji