PREMOGOVNIK

Premog prodajali pod ceno, skupščina danes o tožbi

Objavljeno 29. avgust 2012 11.45 | Posodobljeno 29. avgust 2012 11.45 | Piše: P. J., STA

Družba za leto 2011 ne izkazuje bilančnega dobička.

VELENJE – Delničarji Premogovnika Velenje se bodo na današnji skupščini med drugim seznanili s tem, da družba za leto 2011 ne izkazuje bilančnega dobička. Odločali bodo tudi o vložitvi tožbe zoper člane organov vodenja in nadzora družbe za povrnitev škode, ki je nastala kot posledica kršitve njihovih dolžnosti.

Premog prodajali pod ceno

Štirje delničarji Premogovnika Velenje, ki imajo v lasti skupno 9,37-odstotni delež družbe, namreč zahtevajo, da se na skupščini odloča o predlogu, da se zoper upravo in nadzornike Premogovnika Velenje in Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) vloži odškodninska tožba. Sklicujejo se na revizijo, ki je pokazala oškodovanje v višini 17,4 milijona evrov.

Po navedbah revizije je vodstvo poslovalo v škodo družbe s tem, da se je premog prodajal pod ceno, po kateri bi se sicer moral prodajati, če bi posloval kot vesten in pošten gospodarstvenik.

Okoriščanje na račun premogovnika

Revizija je po navedbah delničarjev še pokazala, da se je s takim poslovanjem okoriščala tudi obvladujoča družba HSE, ne da bi za to imela podlago v morebitni pogodbi o obvladovanju ali drugi vrsti podjetniške pogodbe. Delničarji pravijo, da so na to opozarjali na vsaki skupščini, a ustreznega odziva ni bilo.

HSE pa je podal nasprotni predlog na izvolitev novih članov nadzornega sveta. Za člana nadzornega sveta, predstavnika delničarjev, HSE tako predlaga Kristjana Verbiča in Marka Štrigla. Zaradi poteka mandata Ireni Stare pa HSE predlaga, da se namesto nje za štiriletno mandatno obdobje imenuje Jana Vrtovec Trček. Po predlogu nadzornega sveta premogovnika pa je bil v nadzorni svet predlagan Matjaž Eberlinc.

Svet delavcev Premogovnika Velenje pa je v šestčlanski nadzorni svet imenoval Bojana Brcarja in Rajka Arliča.

Deli s prijatelji