VRELIŠČE

(Pre)močnemu Cerarju Erjavec menda grozi

Objavljeno 10. oktober 2014 09.56 | Posodobljeno 10. oktober 2014 09.56 | Piše: T. L.

Tokrat se prvak stranke Desus bori proti kandidatki Mira Cerarja Violeti Bulc. Iz vlade pa naj ne bi odšla stranka, ampak le Erjavec.

Karl Erjavec.

LJUBLJANA – Očitno bo iskanje nove kandidatke za evropsko komisarko prva preizkušnja nove koalicije, v kateri očitno nekateri delujejo po starih metodah. Danes dopoldne bo namreč vlada po odstopu Alenke Bratušek od kandidature za evropsko komisarko končala dopisno sejo, na kateri razpravljajo o novi kandidatki. Kot smo že poročali, premier Miro Cerar predlaga Violeto Bulc. Cerarjevim pa se ne zapleta le s SD, v katerem si v Bruslju želijo videti Tanjo Fajon, ampak tudi pri stranki Desus. Prvak Desusa Karl Erjavec je navedel, da bodo ministri stranke proti Bulčevi, da je predlog koalicijsko neusklajen in slaba popotnica za resno delovanje koalicije.

»Slabo je, da se je Cerar odločil, da predlaga na dopisno sejo koalicijsko neusklajen predlog. Desus bo proti, ker kandidatka nima nobenih političnih izkušenj razen 14-dnevnega ministrovanja,« je za STA zapisal Erjavec. Po njegovi oceni takšne odločitve Cerarja ne prispevajo k usklajenemu delovanju koalicije.

Če bo Cerar vztrajal, naj bi Erjavec odkorakal

Cerar naj bi ministrico za razvoj, strateške projekte in kohezijsko politiko Bulčevo predlagal kot edino kandidatko in pri njej tudi vztrajal. Kot je napovedal Erjavec, bo Desus zahteval odločanje na redni seji, kar naj bi sicer zahteval tudi SD. Če bi do redne seje prišlo, bi po poročanju informativne oddaje Pop TV 24ur Cerarjevi lahko preglasovali partnerje, saj ima SMC 9 od 16 ministrov. Po poročanju komercialne televizije naj bi bil Erjavec že zagrozil s svojim izstopom iz vlade. To pa ne pomeni padca vlade, saj bi Desus ostal v vladi, odšel bi le Erjavec ...

Preglasovanja na redni seji si ne želijo niti v SD. So pa v Židanovi stranki previdnejši z besedami, saj je po poročanju Pop TV predsednik stranke še dejal, da SD pri izbiri kandidata ne bo postavljal ultimatov.

Želijo si Fajonove

V SD medtem za komisarsko kandidatko še vedno ponujajo evropsko poslanko Fajonovo, ki je bila skupaj z Bratuškovo in Erjavcem tudi na prvotnem seznamu kandidatov, s katerega je izbiral prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Znano je tudi, da Fajonovo podpirajo tudi v največjih političnih skupinah v Evropskem parlamentu, Evropski ljudski stranki (EPP) in pri socialistih (S&D), kjer so v četrtek predlagali, da bi bila Fajonova lahko tista, ki bi jo predlagala slovenska vlada.

Nov postopek oblikovanja predlogov za komisarja iz Slovenije je vladi omogočila Bratuškova z včerajšnjim odstopom. Dopisna seja vlade se je tako začela v četrtek zvečer, končala pa se bo, kot smo omenili, v dopoldanskem času.

Deli s prijatelji