REŠITEV

Premika se: tudi državni evri za Kanin

Objavljeno 07. oktober 2015 17.02 | Posodobljeno 07. oktober 2015 16.59 | Piše: D. P.
Ključne besede: Kanin Bovec

V povojnih desetletjih se je iz doline Soče odselila več kot polovica aktivnega prebivalstva. Spodbuda turizmu, ki bi lahko postal nosilna dejavnost območja, pomeni ponovno aktivacijo dejavnosti lokalnih iniciativ in lokalne ponudbe.

Kanin

BOVEC – V Občini Bovec so si malce oddahnili. ŽupanValter Mlekuž je v prostorih gospodarskega ministrstva podpisal pogodbo o sofinanciranju projekta sanacije žičniških naprav na smučišču Kanin v vrednosti 5,9 milijona evrov, od tega bo evropski sklad za regionalni razvoj prispeval 3,8 milijona evrov v okviru izvajanja kohezijske politike 2007–2013.

Dve muhi na en mah

Revitalizacija smučišča Kanin je po mnenju Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo nacionalnega pomena tako za razvoj žičniškega in zimskega turizma, kot tudi za razvoj celotne Severno-primorske regije in za spodbujanje razvoja celovitih turističnih produktov v Posočju.

Smučišče Kanin je zaradi svoje specifične geografske značilnosti edino visokogorsko smučišče v Sloveniji, ki presega višino 2000 metrov in dolgoročno še lahko zagotavlja naravni sneg. To dejstvo je pomembno predvsem z vidika pozicioniranja turističnega produkta zimskega športnega turizma v Sloveniji kot tudi z vidika zagotavljanja primerljive turistične ponudbe z državami, ki ob podobnih naravnih danostih omogočajo dodatno ponudbo in višjo dodano vrednost.

Kar 70 novih delovnih mest

Obnova smučišča Kanin ima prav tako izreden gospodarski in razvojni pomen, saj neposredno in posredno zagotavlja približno 70 novih delovnih mest, na daljši rok pa skozi razvoj smučišča in projekte v dolini tudi več sto novih zaposlitev. Tako za občino kot za celotno Posočje in celotno Severno-primorsko regijo je ključnega pomena dejstvo, da bo obnova smučišča zagotovila pogoje za nov naložbeni ciklus in investicije v turistično dejavnost, saj naložb sicer ni mogoče povrniti zgolj skozi poletno sezono.

Pomen revitalizacije smučišča Kanin se kaže tudi v skrb vzbujajočih socio-ekonomskih dejavnikih. V povojnih desetletjih se je iz doline Soče namreč odselila več kot polovica aktivnega prebivalstva. Spodbuda turizmu, ki bi lahko postal nosilna dejavnost območja, pomeni ponovno aktivacijo dejavnosti lokalnih iniciativ in lokalne ponudbe. Slednje bi ustvarilo predvsem priložnosti za mlade in za razvoj njihovih podjetniških aktivnosti ter bi prispevalo k zmanjšanju njihovega odseljevanja.

Dve leti mrka

S podpisom pogodbe je omogočeno nemoteno nadaljnje izvajanje vseh načrtovanih del ter njihovo plačilo izvajalcem in podizvajalcem, kot predvideva pogodba, ki pa je tudi osnova za podpis pogodbe med izbranim izvajalcem del na smučišču Kanin, družbo Dr. Duhovnik in nominiranim podizvajalcem oziroma dobaviteljem žičniške opreme, francosko družbo Poma. Dela se na kaninskem smučišču že izvajajo, po napovedih Jožeta Duhovnika pa naj bi letošnjo zimo lahko ponovno smučali tudi na Kaninu. Smučišče na Kaninu je zaprto vse od nesreče kabinske žičnice v začetku leta 2013, zaradi katere je šla v stečaj tudi družba ATC Kanin. Zaprtje smučišča je bilo hud udarec za bovški turizem, zaradi vse manjšega števila gostov so vrata zaprli vsi tamkajšnji večji hoteli.

 

Deli s prijatelji