PRESTIŽ NA ZAPESTJU

Premierska ura: Bratuškova molči, koliko je odštela zanjo

Objavljeno 17. november 2013 10.29 | Posodobljeno 17. november 2013 13.48 | Piše: Pia Jagodič

Ure so pogosta strast politikov. Po urah najbolj slovi Ivo Sanader, a Črnogorec Milo Đukanović ga je prekosil.

LJUBLJANA – Opazili smo, da se na zapestju predsednice vlade blešči ura prestižne znamke Cartier. Kot nam je uspelo raziskati, gre za model La Dona. Koliko je premierka odštela za uro, nismo izvedeli, podatki iz spletnih trgovin, kjer jih prodajajo, pa kažejo, da se cene gibljejo od 4200 evrov navzgor. 

Molči že dva tedna

Iz kabineta Alenka Bratušek nam na vprašanja o uri niso odgovorili. Kljub temu da so nam 30. oktobra sporočili, da dobimo odgovor v zakonsko določenem roku, torej v sedmih dneh. Ko je rok potekel, smo v kabinet predsednice poklicali, za odnose z javnostjo pristojna Danaja Kek pa je povedala le, da bo skušala predsednico še enkrat pozvati k odgovoru.

Kaj povedo slike?

Sodeč po fotografijah, je ura na zapestju premierke model La Dona. Cena takšnih ur je najmanj 4200 evrov, najprestižnejše stanejo celo 30.000 evrov. Cene so odvisne predvsem od tega, ali je ura iz kovine, srebra ali denimo belega zlata. Model ima tudi tri različne velikosti: mini, small in large. Cena ure bi bila veliko višja, če bi si predsednica zaželela, da bi bili na njej kakšni dragi kamni.

Bolj transparentna in skromnejša kot premierka je njena strankarska kolegica, ministrica Tina Komel. Čevlje, ki spominjajo na tiste prestižne znamke Loubotin, je kupila v akciji in zanje odštela približno 55 evrov. Vas zanima, za katere čevlje gre? Kliknite tukaj

Podrobnosti žal ne poznamo, niti tega ne, od kdaj ima premierka uro oziroma ali jo je dobila v dar ali si jo je kupila sama. Ker smo opazili, da je v preteklosti nosila tudi drugačne ure, nas je zanimalo, koliko jih ima v svoji zbirki in koliko so vredne.

Tisočaki za ure lahko kar letijo ...

Zaradi prestižnih ur, ki jih je imel v lasti Ivo Sanader, je na Hrvaškem pred leti izbruhnila prava afera. Leta 2007 so hrvaški mediji razkrili kolekcijo prestižnih ur nekdanjega predsednika hrvaške vlade Iva Sanaderja. Imel naj bi kar 15 ur prestižnih znamk, kot so Cartier, Rolex, IWC in Panerai, vrednost teh ur naj bi presegala vrtoglavih 190.000 evrov.

Ko so mediji to razkrili, je takratni predstavnik za stike z javnostjo Ratko Maček dejal, da je večino ur Sanader kupil sam, nekatere pa je tudi dobil v dar, česar pa – čeprav zakon to določa – ni prijavil. Najdražja ura v politikovi zbirki naj bi bila ura A. Lange und Söhne, model Grand Lange 1, vredna 28.000 evrov, naslednja, Blancpain Villeret Ultra Slim, naj bi stala približno 9000 evrov, Cartiereva ura Pasha naj bi bila vredna približno 11.000 evrov, IWC Big Pilot pa 10.500 evrov.

Leta 2010, ko so izvršitelji začeli zaplembo Sanaderjevega premoženja, ur niso našli.

Še dražjo zapestno igračko pa si je privoščil Milo Đukanović. Nekdanji črnogorski predsednik in premier na svoji levici nosi uro, ki stane kar 106.076 evrov.

Deli s prijatelji