OGORČENA

Premierka zanika, da je botra prodaje Mercatorja

Objavljeno 20. junij 2013 19.30 | Posodobljeno 20. junij 2013 19.30 | Piše: STA, D. P.
Ključne besede: Alenka Bratušek

»V prodajo Mercatorja – se z eno besedico in z eno piko – nisem vtikala.«

Alenka Bratušek meni, da bo Slovenija država, v kateri bo prijetno živeti, samo v primeru, če bo imela močno in uspešno gospodarstvo.

LJUBLJANA – Premierka Alenka Bratušek je v času pogovorov o prodaji večinskega deleža Mercatorja sklicala sestanek s predsednikoma uprav Mercatorja in Pivovarne Laško. Bratuškova pravi, da sestanek z družbama, od katerih je odvisnih več kot 10.000 ljudi, še ne pomeni vmešavanja v postopek prodaje. Ponovila je, da se vlada ni vpletala v prodajo.

Kdo bo reševal razmere?

Premierka je to povedala na novinarski konferenci po seji vlade v odgovoru na vprašanje TV Slovenija, ki je pridobila podatke o sestanku v kabinetu premierke. »Če mislite, da je, ko kot predsednica vlade pokličem gospodarsko družbo, ki zaposluje več kot 10.000 ljudi, na sestanek, da ugotovim, kakšno je stanje v tej družbi in kakšne so posledice za to družbo, vmešavanje v prodajo, je to absolutno vaše mnenje. In mogoče mi predlagate, da od vsega skupaj dvignem roke in pustim na cesti več kot 10.000 ljudi, boste mogoče vi tisti, ki boste te stvari urejali,« je dejala novinarju.

Ni dolžna napovedovati sestankov?

»Nič nisem prikrivala. Ne vem, ali sem vam dolžna sestanke vnaprej napovedati. Popolnoma nobene slabe vesti nimam. V prodajo Mercatorja se – z eno besedico in z eno piko – nisem vtikala,« je dodala. Ponovila je, da njena vlada ne prodaja Mercatorja, ampak ga je »na mojo veliko žalost prodala ena druga vlada. Zato sta na tistem sestanku (avgusta 2005 v kabinetu takratnega predsednika vlade Janeza Janše, op. p.) morali sedeti dve veliki podjetji, ki sta na žalost danes tako povezani, da propad enega lahko pokoplje tudi drugo. Gre za več 10.000 delovnih mest.«

Konzorcij prodajalcev 53,12-odstotnega deleža Mercatorja (Pivovarna Union, NLB, Pivovarna Laško, NKBM, Gorenjska banka, Prvi faktor - Faktoring Beograd, Radenska, Banka Koper, banka Hypo Alpe Adria, NFD 1, Banka Celje in NFD Holding) je minuli petek z Agrokorjem podpisal pogodbo o prodaji. Agrokor bo za delnico Mercatorja plačal 120 evrov, kar skupno za ta delež pomeni 240 milijonov evrov. Družbe iz skupine Laško, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska, imajo v lasti skupno nekaj več kot 23-odstotni delež Mercatorja.

Deli s prijatelji