USKLAJENO

Premierka: S proračunom se ohranja socialna država

Objavljeno 26. september 2013 00.10 | Posodobljeno 26. september 2013 00.16 | Piše: STA, M. U.

Proračun za leto 2014 je usklajen.

LJUBLJANA – Premierka Alenka Bratušek je poslancem koalicije predstavila predlog sprememb proračuna za leto 2014.V letu 2014 bo proračunski primanjkljaj znašal 2,9 odstotka BDP, javnofinančni bo okoli pol odstotne točke večji.

Ohranjena raven socialne države

Kot je po dobrih treh urah sestanka pojasnila Bratuškova, so vsi skupaj veseli, da jim bo s proračunom uspelo ohraniti raven socialne države. Poslanci so sicer po njenih besedah »malo manj zadovoljni« s tem, da na ta račun trpijo nekatere druge postavke, a ti posegi so bili potrebni, če so želeli ohraniti socialne pravice in pokojnine na ravni, kot so danes.

Pomirjanje finančnih trgov

Proračunski primanjkljaj v letu 2014 bo sicer znašal 2,9 odstotka BDP, v letu 2015 pa 2,4 odstotka BDP, je dejala premierka. Javnofinančni primanjkljaj bo medtem nekoliko večji, in sicer za približno pol odstotne točke. Bratuškova verjame, da so to koraki, ki bodo prepričali tudi finančne trge, da je vlada na pravi poti in da bo Sloveniji v kratkem omogočeno pridobivanje novih finančnih virov po nižji obrestni meri kot danes.

Ljudje na prvem mestu

Predlog proračuna po besedah prvaka SD Igorja Lukšiča kaže, da ima Slovenija vlado, ki postavlja ljudi na prvo mesto. Vodilo proračuna je, da bi ljudje v teh razmerah živeli čim boljše, je še povedal Lukšič in dodal, da so v njem tudi nastavki za razvoj. Ta je ključen v prihodnjem letu, da bo Slovenija izšla iz krize in se bo lahko bolj suvereno uveljavila v odnosu do mednarodne javnosti.

Usklajen proračun

Dokument je na ravni predsednikov koalicijskih strank načelno že usklajen, zato presenečenj pri njegovem sprejemanju ni pričakovati. Vlada ga bo v državni zbor predvidoma poslala v ponedeljek, pred tem ga bo v petek predstavila še socialnim partnerjem. Kot je razvidno iz internega gradiva vlade, naj bi se v državno blagajno prihodnje leto steklo 8,63 milijarde evrov, odhodki pa so predvideni v višini 9,64 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj bo tako znašal dobro milijardo evrov, kar je 500 milijonov evrov manj, kot pa je načrtovano letos.

 

Deli s prijatelji