PO DVIGU NAROČNINE

Premierka razume razdelitev polmilijonske nagrade na RTV

Objavljeno 15. januar 2014 12.43 | Posodobljeno 15. januar 2014 13.25 | Piše: P. J.

To niso bile božičnice ali 13. plače, to so bile nagrade za delovno uspešnost, pravijo na RTV in vladi.

LJUBLJANA – Vodstvo javnega zavoda RTV Slovenija je za lansko leto med kar 1892 zaposlenih razdelilo pol milijona evrov. Predsednica vlade, ki je sicer lani dvignila RTV prispevek, Alenka Bratušek je še pred kratkim zatrjevala, da božičnic ne bo. Da to niso bile božičnice, ampak nagrade za delovno uspešnost, pa trdi tudi vodstvo RTV.

V bran

»Zaposleni v javnem zavodu RTV Slovenija niso dobili božičnice ali 13. plače, temveč je šlo za izplačilo delovne uspešnosti od prodaje blaga in storitev na trgu iz sredstev, ki so jih pridobili na trgu, in torej ne iz javnih sredstev,« so na vprašanje, kako Alenka Bratušek komentira dejstvo, da so jo v javnem zavodu z dejanjem postavili na laž, odgovorili iz kabineta predsednice vlade.

»Predpisi enotnega plačnega sistema javnega sektorja, ki veljajo tudi za zavod RTV, božičnice oziroma 13. plače ne predvidevajo. Poleg zakonov in podzakonskih aktov so prejemki zaposlenih v javnem sektorju dogovorjeni tudi s kolektivnimi pogodbami posameznih dejavnosti in poklicev v javnem sektorju,  za sklepanje katerih je na delodajalski strani pristojna vlada oziroma posamezni ministri. Tudi te kolektivne pogodbe dejavnosti in poklicev v javnem sektorju ne poznajo božičnice ali 13. plače,« so še zapisali.

Podatki državnega statističnega urada kažejo na zvišanje povprečne mesečne plače za november glede na oktober, kar je bila posledica višjih izrednih izplačil, kot sta 13. plača in božičnica. V primerjavi s plačo za november 2012 se je povprečna mesečna neto plača novembra lani zvišala za en odstotek. 

»Ni namen oddaj, da delajo plus«

Burno se je na naše razkritje, da je vodstvo med zaposlene razdelilo pol milijona, na twitterju odzval tudi Marko Filli, ki je zapisal, da ni šlo za izplačilo zaposlenim nič davkoplačevalskega denarja. Vira naj bi bilo 30 milijonov evrov, prisluženih na trgu. »Javnega denarja ni dovolj za vse, kar ustvari RTVS. Kar 24 mio. evrov, zasluženih s tržno dejavnostjo, porabimo za izvajanje javne službe ...«

image

Filli je še zapisal, da nobena oddaja RTV, upoštevajoč realne stroške, 'ne dela plusa' in nadaljeval, da 'ni namen oddaj, da delajo plus'. »Zato pa morajo druge TV to doseči in objavljajo, kar objavljajo.«

Nad njegovim razmišljanjem so bili mnogi presenečeni, nekdo ga je celo vprašal, ali namerava zaradi tega, ker oddaje 'ne delajo plusa', odstopiti, vendar je to Filli takoj zavrnil.

Deli s prijatelji