PISMO

Premierka: Ne bom se umaknila iz politike

Objavljeno 30. april 2014 20.55 | Posodobljeno 30. april 2014 20.59 | Piše: P. J.

Včeraj je izstopila iz stranke, danes pa že napoveduje svojo novo pot.

LJUBLJANA – Pred usodnim kongresom stranke Pozitivna Slovenija, ki je v petek potekal na Brdu pri Kranju, je Zoran Janković ustvaril svojo spletno stran in prek nje nagovarjal člane, volivke in volivce. Po izstopu iz stranke se je za tako potezo odločila tudi predsednica vlade, poražena Alenka Bratušek, ki je danes pisala podpornikom.

Žal ji je

Zapisala je, da je po temeljitem razmisleku in kongresu stranke PS izstopila iz stranke, ki jo je skupaj ustvarjala in gradila. »Žal mi je, da se je moralo tako končati. Sama sem dobro premislila, v kaj se podajam, ko sem kandidirala za predsednico. Tega nisem storila le zaradi razmer v stranki, ampak tudi v koaliciji.« Pojasnila je, da je v stranki prišlo do težav vodenja , kar so želeli koalicijski partnerji izkoristiti za uveljavitev »posamičnih interesov«. »Vodenje koalicije je postajalo zmeraj težje in ocenila sem, da je te razmere treba prekiniti in razjasniti situacijo, če želimo, da naša vlada še kaj pripomore k izboljšanju razmer v naši državi. A za to sem najprej potrebovala podporo v lastni stranki. Upala sem, da bo prevladal razum in da bo PS podprla začeto delo lastne vlade, vendar sem se vseskozi zavedala, da lahko pride tudi do drugačnega rezultata,« je zapisala.

V pismu je zapisala, da ji je v enem letu vladanja uspelo zagotoviti, da je Slovenija stabilna in da so stabilizirani javne finance ter položaj na finančnih trgih. Pravi, da se prvič po petih letih gospodarska rast dviguje in da se število brezposelnih zmanjšuje. »Hvala vsem, ki ste nam pri tem kakor koli pomagali: s prizadevnim aktivizmom, z nasveti s terena, z vestnim delom v državnem zboru in vladi, predvsem pa s kar najboljšim opravljanjem vašega lastnega dela v vašem okolju.«

Ne bo odšla iz politike

Pravi, da se po premisleku ne bo umaknila s političnega prizorišča, k temu naj bi pripomogle tudi bodrilne akcije v zadnjih dneh doma in iz tujine. »Nasprotno, tudi na osnovi vsega, kar se je zgodilo, sem trdno prepričana, da je za doseganje skupnih ciljev treba temeljito spremeniti nekatera osnovna pravila političnega premisleka in ravnanja v Sloveniji.« Pravi, da je krenila na novo pot in da po kongresu vidi, da si to želi veliko ljudi.

»V preteklem letu sem se v najtežji šoli svojega življenja naučila, da je prav glas podpore ljudi tisti, ki ti da največjo moč. Šele ko se lahko skličeš na glas zaupanja, veš, da nisi sam. Hvala vam vsem, tako tistim, ki ste mi ta glas namenjali doslej – kakor tistim, ki greste z mano naprej. Trdno prepričana, da smo tudi iz te politične krize sposobni izstopiti močnejši. Izjemno cenim pogum poslank in poslancev, kolegov v vladi, članov in članic dosedanje stranke, ki so pokazali, da so pripravljeni stopiti na to novo pot,« je zapisala. Pravi, da je mogoča drugačna, osebnih interesov razbremenjena državljanska in državniška politika.

Celotno pismo pa si lahko preberete v priponki.

Deli s prijatelji