VZORNIKI

Premierka in ministri (prostovoljno) svojih plač ne dajo

Objavljeno 25. april 2013 16.46 | Posodobljeno 25. april 2013 16.46 | Piše: A. L.

Vprašali smo jih, ali se bodo odpovedali delu plače še pred podpisom dogovora o nižanju plač.

LJUBLJANA – Predsednik ZDA Barack Obama si je v začetku meseca prostovoljno znižal plačo, ker želi biti solidaren do drugih zaposlenih. Na vse ministre in ministrice ter predsednico vlade Alenko Bratušek smo zato naslovili vprašanja, ali si nameravajo še pred podpisom dogovora o nižanju plač v javnem sektorju sami znižati svoje plače. Vprašanja smo jim poslali 9. aprila, večina ministrstev pa niti do danes svojih odgovorov ni vrnila.


Štrukelj bo rezal svojo plačo, a le če si poslanci znižajo plačo na višino njegove

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je dal obljubo: svojo plačo si bo znižal sam, če so si jo poslanci pripravljeni znižati na njegovih 2124 evrov neto. Pripomnil je, da si je plačo že znižal, in sicer za osem odstotkov.

Iz ministrstva za zdravje so sporočili, da bo minister Tomaž Gantar glede plače sprejel vsako odločitev, ki bo sprejeta na ravni vlade oziroma vladne pogajalske skupine. Iz ministrstva za finance so odgovorili, da bo odgovor sporočil urad vlade za komuniciranje.

Tudi v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek niso želel odgovarjati in so sporočili le, da se naj obrnemo na pristojno ministrstvo za notranje zadeve in javno upravo. Nato smo jim vnovič poslali elektronsko sporočilo, v katerem smo pojasnili, da je vprašanje namenjeno prav premierki Alenki Bratušek, in sicer, kako bo sama prispevala k reševanju krize. Odgovora nismo prejeli.

image
Naš odgovor kabinetu predsednice vlade, iz katerega pa odgovora ni bilo.

Kasneje so iz vladnega urada za komuniciranje sporočili (objavljamo v izvirni obliki): 


Takoj po sklenitvi sporazuma o razrešitvi stavkovnih zahtev na podlagi pogajanj s koordinacijo stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja so predvidena pogajanja o ukrepih glede plač ter drugih stroškov dela v javnem sektorju, pri čemer bodo ukrepi veljali tako za javne uslužbence kot tudi za funkcionarje. Zaenkrat torej ni mogoče napovedati, kaj se bo dogajalo s plačami funkcionarjev, pri čemer pa vam posredujemo podatke o posegih v plače funkcionarjev v obdobju, od kar se je pričela kriza.

1.        Zakon o začasnem znižanju plač funkcionarjev (Uradni list RS, št. 20/09) je določal, da se za omejitev učinkov finančne krize določi začasno znižanje plač vseh funkcionarjev, in sicer za obdobje dvanajst mesecev od začetka uporabe tega zakona (zakon je pričel veljati 17.3.2009, uporabljati pa se je pričel s 01.04. 2009). V navedenem zakonu je bilo določeno, da se plača funkcionarja v navedenem obdobju zniža za znesek v višini 4 % njegove osnovne plače.
2.        Zakon o spremembi zakona o začasnem znižanju plač funkcionarjev (Uradni list RS, št. 13/10) je zgoraj navedeno obdobje znižanja plač funkcionarjev podaljšal do 31.12.2010.
3.        Zakon o interventnih ukrepih (Uradni list RS, št. 94/10) je določil, da se navedeno obdobje znižanja plač funkcionarjev še podaljša, in sicer od 1.1.2011 do 31.12.2011.
4.        Zakon o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012 (Uradni list RS, št. 110/11) je določil, da se navedeno obdobje znižanja plač funkcionarjev še podaljša, in sicer od 1.1.2012 do 31.12.2012.
5.        Zakon za uravnoteženje javnih financ (Uradni list RS, št. 40/12) je s 1.6.2012 ukinil znižanje plač funkcionarjev v višini 4 % njegove osnovne plače, vendar pa je določil, da se osnovne plače plačnih razredov s 1.6.2012 znižajo za 8% (z 247. členom ZUJF je bil namreč črtan 7. člen Zakona o dodatnih interventnih ukrepih, ki je določal znižanje plač funkcionarjev).

Državni sekretarji se na podlagi Priloge 3 Zakona o sistemu plač v javnem sektorju uvrščajo v plačne razrede znotraj razpona plačnih razredov (od 59. do 61. plačnega razreda). Trenutno so vse funkcije državnih sekretarjev uvrščene v najnižji plačni razred znotraj razpona plačnih razredov, in sicer v 59. plačni razred.

Ministri se na podlagi Priloge 3 Zakona o sistemu plač v javnem sektorju uvrščajo v plačne razrede znotraj razpona plačnih razredov (od 62. do 64. plačnega razreda). Trenutno so vse funkcije ministrov uvrščene v najnižji plačni razred znotraj razpona plačnih razredov, in sicer v 62. plačni razred (razen ministra za finance, ki je uvrščen v 64. plačni razred).

Vprašanje o osebnem angažmaju za reševanje krize tako ostaja v večini primerov brez odgovora. Prostovoljnega rezanja plače vodilnih v naši državi pa tako ni pričakovati.

Deli s prijatelji