MIGRANTI

Premier Cerar napoveduje: Okrepili bomo nadzor na meji

Objavljeno 12. februar 2016 11.15 | Posodobljeno 12. februar 2016 11.15 | Piše: STA, K. K.

Nerazumljivo se mu zdi, da poskušajo nekateri z migrantsko krizo nabirati politične točke.

LJUBLJANA Prihodnji tedni bodo za reševanje migrantske krize ključni, države severno od nas začenjajo razmišljati o tem, da bi omejile dotok migrantov, to pa je močan razlog, da se zadeve lotimo zelo resno, je v pogovoru za STA dejal premier Miro Cerar. Opozoril je, da je Slovenija dolžna varovati schengensko mejo in jo učinkovito nadzirati. »To pomeni, da bomo morali v prihodnjih tednih in mesecih nadzor še okrepiti, zlasti ker so se kapacitete držav, ki so nad nami, bistveno zmanjšale,« je dejal.

Napovedal je, da se bo Slovenija ustrezno odzvala na namero Avstrije, da omeji pritok migrantov, saj ne more pristati na to, da bi se v njej naenkrat zaustavilo veliko število beguncev. Pred skorajšnjim vrhom EU, na katerem bo ena glavnih tem prav migrantska kriza, je premier poudaril, da si bo še naprej prizadeval za skupno rešitev in zaradi tega je podal tudi predlog o okrepljenem nadzoru na makedonsko-grški meji.

Cerar je opozoril še na problem ksenofobije, tako v Evropi kot tudi v Sloveniji. »Nikakor ne sme prevladati prepričanje, da so migranti avtomatično nevarni ali teroristi, veliko ljudi prihaja iz resnične stiske, nekateri v strahu za golo življenje,« je dejal.

Nerazumljivo se mu zdi tudi, da poskušajo nekateri z migrantsko krizo nabirati politične točke.

Deli s prijatelji