PAJEK

Prekmurska hobotnica

Objavljeno 05. maj 2013 19.09 | Posodobljeno 05. maj 2013 19.09 | Piše: Ali Žerdin

Če bi SFRJ še obstajala, bi Vlado Kreslin rojstni dan praznoval na dan republike.

Vlado Kreslin (foto: Jože Suhadolnik, Delo).

Ker SFRJ ne obstaja več, bo 60. rojstni dan praznoval 29. novembra 2013, na nepraznični dan. Muzicira od srednješolskih let. Seznam orkestrov, s katerimi je nastopal, pa je dolg kot prekmurska ravnica. Naštejmo jih le za ilustracijo: Apollo, Špirit group, Horizont, Martin Krpan, Beltinška banda, Mali bogovi, trio Lovšin, Kreslin, Predin … V prostem času je muziciral še s Siddharto, Chrisom Eckmanom in drugimi.

Vlado Kreslin je eden tistih ljudi, ki nam lahko pomagajo razumeti, kako majhen je svet. Ob njegovem imenu se lahko igramo igrico, imenovano poveži svet v dveh korakih. Ali lahko povežemo Beltince in Trbovlje, Kreslina in Laibache? Potreben je en vmesni člen. Bas kitarist Dare Hočevar je s Kreslinom igral pri skupini Horizont, nekaj časa je skrbel tudi za basovsko linijo pri Laibachih. Kreslin in Anja Rupel? Dadi Krašnar je bobnal pri Martinu Krpanu in skupini Video Sex. Kreslin in Agropop? Aleš Klinar je komponiral za Martina Krpana in Agropop. Siddharta si je zaslužila narodno slavo, ko je na odru Cankarjevega doma odigrala komad Od višine se zvrti: melodijo je prispeval Klinar, besedilo pa Kreslin.

Kontrabas za kontrabant

Lahko bi nadaljevali: prek Marka Čučka Kreslin ni povezan le z Martinom Krpanom, ampak tudi s skupino Lublanski psi. S Petrom Lovšinom ni povezan le prek tria Lovšin, Kreslin, Predin, ki je prepeval edino narodno nogometno himno Slovenija gre naprej, ampak tudi prek Dareta Hočevarja, ki je s Kreslinom muziciral pri Horizontu, z Lovšinom pa pri Sokolih. Prek Beltinške bande je povezan s številnimi prekmurskimi ljudskimi godci, ki so muzicirali v Kociprovi bandi, Kociper-Baranja bandi, folklorni skupini Beltinci ... Ko je Jožek Kociper v davnih, tihotapskih časih z bando gostoval v Avstriji, je svoj velik inštrument, kontrabas, uporabljal za kontrabant. Kontrabas je namreč napolnil s kavo ...

A vrnimo se h Kreslinu in njegovim povezavam. Ga lahko povežemo s Pearl Jami? Koliko potez potrebujemo, da skupaj spravimo slovenskega muzikanta in eno najpomembnejših svetovnih rock 'n' roll atrakcij? Kako dolga je pot od Panonske nižine do obal Tihega oceana? Tako gre: Kreslin je igral skupaj s Chrisom Eckmanom, ustanovnim članom skupine Walkabouts iz Seattla. Pri Walkabaoutsih je bas kitaro igral John Baker Saunders, ta pa je s kitaristom skupine Pearl Jam Mikom McCreadyjem igral v skupini Mad Season. Od Beltinške bande do Pearl Jamov sta le dve potezi.

Deli s prijatelji