NA KOŽO

Prek golaža do solate sožitja?

Objavljeno 04. julij 2014 00.25 | Posodobljeno 04. julij 2014 00.27 | Piše: Jadran Vatovec

Tistim, ki jih je očaral recept za solato sožitja, bi morali odvzeti volilno pravico.

Jadran Vatovec.

Če ste tudi vi spremljali predvolilne kampanje pred vsemi slovenskimi parlamentarnimi volitvami v zadnjih 24 letih, ste zagotovo opazili marsikaj bizarnega (ja, ustrezneje bi bilo reči populističnega in demagoškega). Je takšna bizarnost edini namen predvolilnih kampanj? Celo če je danes tako, ni prav, da je.

Prebiram, skratka, vsa ta bizarna predvolilna sporočila naših političnih strank in na kaj naletim? Bogovičev SLS je uredništva slovenskih medijev obvestil – očitno je hotel, da bi mediji to posredovali volivcem –, da je filozofinja in avtorica kuharskih knjig Valentina Smej Novak pripravila en prav poseben, izviren avtorski kuharski recept. Za solato sožitja. »Tokrat solato postrezimo drugače, da pride zelenjava še bolj do veljave ...« Za solato, ki jo je poimenovala SoLata Sožitja. SLS. Ne, ne gre za kolikor toliko subliminalni poskus nategovanja volivcev. Gre za neprebavljiv predvolilni nateg, s katerim se pravzaprav žali intelekt sleherne volivke in volivca.

Pa sem se na mah spomnil, kako je avtoričin življenjski sopotnik Luka Novak jeseni leta 2006, ko je na lokalnih volitvah v Ljubljani kandidiral za župana, volivce vabil na predvolilni golaž: »Golaža velik kotel znotraj ne bo votel.« Toda kako sta Novakova v petih letih od golaža prišla do recepta za solato po okusu volilnega štaba SLS? Ih, mogoče ste pozabili, toda Luko Novaka se je leta 2011 omenjalo kot najverjetnejšega kandidata Žerjavovega SLS za novega ministra za kulturo. Nekateri očitno ves čas snujejo nove recepte, s katerimi se poskušajo preriniti do političnih štedilnikov oziroma v strankarske kuhinje.

Da ne bo pomote: sploh ne gre samo za solato, pardon, le za SLS! Druge stranke se zgolj odločajo za nekoliko drugačne, vendar zelo podobne zvijače in potegavščine. Sami si lahko ogledate njihove plakate in predvolilne spote in resno razmislite o njihovih predvolilnih geslih. Vas zanima, kaj si jaz mislim o tem? Če bi bila EU zgled demokracije in bi bila Slovenija pravna država, bi morali vsem tistim, ki so pripravljeni neko stranko voliti zaradi recepta za solato, ki jo »lahko drugače postrežemo«, odvzeti volilno pravico. Takoj. Mogoče tudi še katero drugo. 

Deli s prijatelji