NA KOŽO

Preiskovanje samih sebe

Objavljeno 19. junij 2017 00.35 | Posodobljeno 19. junij 2017 00.39 | Piše: Matej Lahovnik
Ključne besede: komentar

Ustanavljanje nove preiskovalke ob že delujoči Logarjevi nima nobenega smisla.

Matej Lahovnik.

Winston Churchill je nekoč rekel: »Če hočeš kaj prikriti, ustanovi komisijo.« Težko je verjeti, da bi Iranci lahko oprali skoraj milijardo dolarjev v NLB, ne da bi za to prej dobili zeleno luč politično zelo vplivnih oseb. Na to kaže tako vsota opranega denarja kot tudi način, ki vsebuje vse elemente za sum, da gre za hudo kaznivo dejanje. Državni organi, ki so se leta ukvarjali s tem, kako je Janša plačal nepomembne položnice, nas želijo prepričati, da o milijardnem pranju denarja niso vedeli nič oziroma da so bili dokazni standardi za Irance previsoki.

Če zadeva ne bi bila tako resna, bi bila smešna. Navsezadnje, ob konstruirani aferi Patria se je tožilstvo sklicevalo na indični krog in vložilo ovadbo proti prvaku opozicije, ker naj bi neugotovljenega dne na neznanem mestu in na neznani način prejel nekakšno obljubo podkupnine. Iransko pranje denarja pa po mnenju policije ni izpolnilo dokaznih standardov, čeprav je znana oseba na znani način v znanem času oprala milijardo dolarjev v NLB. Nobenega dvoma ni, da mora tudi parlamentarna preiskava natančno ugotoviti ozadje iranskega pranja denarja. Ni pa nobene logike v tem, da bi to počela nova parlamentarna preiskovalna komisija in ne tista Anžeta Logarja, ki je navsezadnje odkrila vse razsežnosti bančnega kriminala in tudi iransko pranje denarja v NLB. Tisti, ki poznamo proceduro ustanavljanja novih preiskovalnih komisij v državnem zboru, zelo dobro vemo, da je za ustanovitev in učinkovit začetek dela nove preiskovalne komisije potrebno vsaj pol leta.

Zato se je težko izogniti vtisu, da želi SMC z ustanovitvijo nove odvzeti možnost že delujoči Logarjevi preiskovalni komisiji, da iranski zadevi pride do dna. Ne gre spregledati, da ima SMC v Logarjevi komisiji podpredsedniško mesto in tako vse možnosti, da konstruktivno sodeluje. SMC že tri leta vodi tako ministrstvo za notranje zadeve kakor ministrstvo za pravosodje ter je s tem odgovorna tudi za delovanje policije in tožilstva, ki do zdaj v tej zadevi nista storila nič. Zato je upravičeno vprašanje, ali bodo preiskovali tudi sami sebe.

Deli s prijatelji