POLICIJSKA AKCIJA

Preiskovalci NPU na MOL zaradi suma podkupovanja

Objavljeno 17. december 2015 12.14 | Posodobljeno 17. december 2015 12.33 | Piše: A. L.

Poteka 12 hišnih preiskav poslovnih prostorov gospodarskih družb, stanovanjskih prostorov in osebe javnega prava.

Zoran Janković.

LJUBLJANA – Na Mestni občini Ljubljana potekajo kriminalistične preiskave, smo izvedeli. Njihova služba za stike z mediji je podatek potrdila: »Drži, ampak nimamo podrobnih informacij. Imamo samo to, da so preiskave.«

Neuradno naj bi preiskovalci iskali dokumentacijo o koncesiji za izvedbo kanalizacije na Rakovi jelši.

Kasneje so nas z Generalne policijske uprave (GPU) obvestili, da so že od 6. ure na delu preiskovalci NPU – opravljajo hišne preiskave zaradi sumov kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete in korupcije. Na območju ljubljanske policijske uprave na podlagi sodne odredbe opravljajo 12 hišnih preiskav poslovnih prostorov gospodarskih družb, stanovanjskih prostorov in osebe javnega prava.

Današnje aktivnosti so usmerjene v zbiranje obvestil in dokazov za utemeljitev sumov storitve kaznivih dejanj jemanja podkupnine (po 261. členu KZ-1), dajanja podkupnine (po 262. členu KZ-1), sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje (po 263. členu KZ-1) in zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti (po 240. členu KZ-1).

Preiskovalci NPU sumijo, da so osumljenci omenjena kazniva dejanja izvršili pri upravljanju premoženja osebe javnega prava, tj. pri predčasnem plačevanju določenih storitev, za kar so zahtevali darilo. Kaznivo dejanje je bilo izvršeno tudi v zvezi z nezakonitim posredovanjem pri izvedbi postopka javnega naročila in v zvezi nezakonitim posredovanjem pri zaposlitvi javnega uslužbenca, poleg tega pa tudi s sklenitvijo škodljive pogodbe pri opravljanju gospodarske dejavnosti gospodarske družbe s sedežem v Ljubljani.

Operativne aktivnosti poleg preiskovalcev NPU opravljajo tudi ljubljanski kriminalisti. Predkazenski postopek je NPU začel v marcu 2014 na podlagi pisne prijave, preiskovalci pa zbirajo obvestila in dokaze ter izvajajo druge potrebne ukrepe na podlagi usmeritev in navodil Specializiranega državnega tožilstva RS, so sporočili iz GPU.

Deli s prijatelji