KOMISIJA

Preiskava Krpan: Pričanje Senice potrjujeje, da so bili vpleteni člani LDS

Objavljeno 14. marec 2014 19.04 | Posodobljeno 14. marec 2014 19.04 | Piše: STA, P. J.

Pri vabljenju na zaslišanje so imeli težave z vabilom Antonu Ropu. Njegovo vabilo se je vrnilo nepodpisano.

LJUBLJANA – S pričanjem nekdanjega vodje proizvodnje v Sistemski tehniki Marjana Senice se potrjuje, da so bili nekateri člani takrat vladajoče stranke LDS vpeti tudi v nakupe vozil oz. opreme za Slovensko vojsko (SV), je danes v izjavi za medije dejala predsednica parlamentarne preiskovalne komisije Krpan Alenka Jeraj (SDS). Jerajeva je napovedala, da bo komisija z novimi zaslišanji vpletenost članov LDS v nakupe tudi dodatno preverila.

Med pričami tudi Janša in Rop

Komisija Krpan je 26. februarja določila seznam prič, ki naj bi razjasnile namen prodaje Sistemske tehnike Viator & Vektorju. Priče je razvrstila v tri sklope oz. skupine. V prvi so predstavniki vlade v obdobju med letoma 2000 in 2008, med njimi tudi predsednik vlade v času prodaje Anton Rop in njegov naslednik Janez Janša.

Četrtkovo pričanje Senice je bilo sploh prvo pričanje pred komisijo, danes pa naj bi pred njo stopila Rop in Janša. Kot je pojasnila Jerajeva, je komisija pri Ropu imeli nekaj težav s pošto: »Ne vemo, ali jo je prejel ali ne. Kuverta z vabilom in povratnico se je namreč vrnila nepodpisana.« Po njenih besedah je že stekla poizvedba na pošti.

Komisija se je zato odločila, da obe zaslišanji, tako Ropa kot Janše, odpove, ter ju prestavi na kasnejše obdobje, v tem času pa pridobi še nekaj dokumentacije. Po besedah Jerajeve bo komisija zahtevala tudi dodatne dokumente v zvezi s prodajo Sistemske tehnike: »Pričakujemo, da jo bomo dobili v roku dveh tednov in se nato tudi sestali.«

Zaslišali bodo tudi komisijo

Senica je med pričanjem dejal, da Sistemska tehnika z vozilom 8X8 ni mogla uspeti na razpisu, ker je imela pripravljen zgolj prototip vozila oz. na dan prijave niti tega ne. Vozilo tudi še ni bilo testirano po mednarodnih standardih. Ko so primerjali obe vozili, krpana in patrio, so strokovnjaki, ki so opravili testiranje, Senici dejali, da je bila patria v vseh pogledih boljša.

Kot je pojasnila Jerajeva, so ti strokovnjaki pozneje svoje trditve v javnosti zanikali, zato jih bo komisija, verjetno uvrstila na seznam prič in jih tudi zaslišala.

»Nov način izbire in izbor Patrie je prekinil uveljavljene posle, ker se je očitno preplačevala oprema, da je nekdo zaslužil. Kdo, bomo ugotovili z dokumentacijo in novimi zaslišanji. Gotovo to ni bil samo Jure Cekuta. Verjetno, tako kot je povedala priča, tudi takratni vodilni v LDS,« je dejala Jerajeva. Dodala je še, da je komisija Krpan na seznam prič uvrstila tudi namestnika direktorja direktorata za logistiko na ministrstvu za obrambo Marka Grubarja. Od njega želi komisija slišati pojasnila v zvezi z razpisi.

Preiskava o nakupu

Drugo skupino prič sestavljajo predstavniki Sistemske tehnike, med njimi tudi nekdanja direktorja podjetja Jože Studenčnik in Milan Švajger. V tretjo skupino pa je komisija uvrstila druge osebe, ki so na različne načine povezane s primerom. V tej skupini je tudi nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Drago Kos.

Preiskavo so zahtevali poslanci SDS in NSi ter nepovezani poslanec Ivan Vogrin, komisija pa se je prvič sestala decembra lani. Preiskava naj bi ugotovila, ali je bil namen prodaje omogočiti posel z oklepnimi osemkolesniki krpan, vrednega več sto milijonov, Sistemski tehniki. Obrambno ministrstvo je namreč z njo brez razpisa podpisalo pismo o nameri za dobavo osemkolesnikov.

Deli s prijatelji